Wykonanie
Ziemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze, inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania.
Składniki:20 dużych
ziemniaków0,5 kg
mięsa z
łopatki20 dag
mąkiboczek wędzonycebula2
jajkasólpieprzPołowę
ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte
ziemniaki łączymy. Dodajemy
mąkę,
jajko,
sól i wszystkie składniki mieszamy.
Mięso mielimy razem z
cebulą, dodajemy
jajko,
przyprawy (
mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kartacze. Ostrożnie wkładamy do osolonej wrzącej
wody i gotujemy około 30 minut. Kartacze możemy okrasić
smażonym boczkiem i
cebulą.Smacznego!