ßßß Cookit - przepis na Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

nazwa

Wykonanie

Za twórcę sałatki Cezar uważa się włoskiego kucharza Caesara Cardiniego, który jak mawiała jego córka Rosa stworzył ową sałatkę ze składników jakie pozostały w spiżarni. To fakt, że sałatka jest niewymagająca a za to bardzo oryginalna w swojej prostocie i nie zaprzeczę, że bardzo ją lubię! Najczęściej jadam ją w pracy kiedy przygotowuje ją Ola, dzięki niej przedstawiam Wam też przepis i cały czas się nią jeszcze zajadam :-)
według przepisu Jadalni
Składniki: u mnie 4 porcje
główka sałaty lodowej
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka kapar + do dekoracji talerza
1/2 szklanki majonezu
sok wyciśnięty z półowy cytryny
1 mała łyżeczka musztardy Dijon
3 ząbki czosnku
50g anchois w oliwie
parmezan starty na płatki do dekoracji talerza
sól, pieprz, oliwa do smażenia kurczaka
kilka kromek tostowego chleba
Chleb tostowy pokrój na kostkę, skrop oliwą z dodatkiem ząbka czosnku i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Piecz grzanki około 15 min w temperaturze 180' aż nabiorą chrupkości.
Mięso oczyść z błon, osusz i przełóż do rozgrzanej patelni,moprósz solą i pieprzem i podsmaż aż się zrumieni najlepiej lekko dociskając do patelni. Odstaw by odpoczęło i pokrój na plastry.
Kapary, anchois, czosnek, sok z cytryny, musztardę i łyżkę majonezu przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, następnie połącz masę z pozostałym majonezem i wymieszaj.
Postrzęp sałatę lodową w palcach, przełóż do większego naczynia, dodaj sos majonezowy z anchois oraz plastry kurczaka i wymieszaj do połączenia delikatnie. Przełóż sałatkę na talerze, posyp kaparami, grzankami oraz zetrzyj na wierzch płatki parmezanu. Podawaj! Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/03/saatka-cezar.html