Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze nigdy nie piekłam całego
kurczaka (tę przyjemność miała na razie tylko
kaczka;D). Oczywiście do tej
pory. Pierwszeństwo miał ten - z
musztardą i
anchois. Może nie jest zbytnio fotogeniczny, ale za to jaki smaczny!
Kurczak o soczystym, delikatnym
mięsie doprawionym "z charakterem" to idealne danie na obiad dla większej liczby osób, nawet w czasie świąt wielkanocnych. Na pewno będzie smakować domownikom - mam przeczucie, że nawet tym nieprzepadającym za
anchois. Kto by pomyślał, że taki niecodzienny przepis (w końcu jak często jemy pieczonego
kurczaka z anchois?) jest przy tym wyjątkowo szybki i łatwy do wykonania. To tylko sześć składników i półtorej godziny, polecam:)Pieczony
kurczak z
musztardą i
anchois- 4 łyżki
musztardy Dijon- 1 łyżka
oliwy- 2 ząbki czonku- 6-8 filecików
anchois- 1/2 łyżeczki
pieprzu- 1
kurczak (1,5-1,8 kg)1) Wymieszać
musztardę,
oliwę, wyciśnięty
czosnek,
anchois i
pieprz, by powstała pasta.2) Umyć
kurczaka, osuszyć, związać mu nogi,położyć w formie i posmarować grubą warstwą pasty.3) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 1 1/4 godziny,aż sok wypływający po wbiciu patyczka będzie przezroczysty.4) Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut przed pokrojeniem.Przepis z książki "Olives, Anchovies and Capers: The Secret Ingredients of Mediterranean Table", znaleziony tutaj .Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 2-4