Wykonanie
Dużo ostatnio było
słodyczy na blogu...:) Dlatego dzisiaj będzie
sałatka. Nazywam ją cesarską, ponieważ składa się z
sałaty,
kurczaka,
parmezanu i chrupiących grzanek. Dla koloru i dodatkowego smaku dodaję również
pomidorki koktajlowe.
Taka
sałatka stanowi sycące i bardzo smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad, czy kolacja. Nie wymaga wiele przygotowań, bardzo ważny jest jednak dobór świeżych składników. Świeży
filet z kurczaka, chrupiąca
sałata, czerwone i soczyste
pomidorki oraz ulubiony
ser...
Zachęcam i polecam,pozdrawiam,
Asia ♥Składniki (dla 2 osób):1
filet z kurczakapół główki
sałaty lodowejkilka
pomidorków koktajlowych
parmezan2 kromki
pieczywałyżka ulubionych suszonych
ziółłyżka
oliwy z oliweknatka pietruszki2 łyżki
majonezupół ząbka
czosnkusok wyciśnięty z połowy
cytrynysól i
pieprzPrzygotowanie:
Filet z kurczaka przygotować na patelni grillowej, zwykłej patelni lub w piekarniku. Pokroić na paseczki.
Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na spore kawałki.
Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki.
Parmezan zetrzeć lub pokroić na cieniutkie listki za pomocą obieraczki do warzyw.Przygotować grzanki:
pieczywo pokroić w kostkę, skropić
oliwą i posypać
ziołami. Opiekać w piekarniku 10-15 minut - do chrupkości.Przygotować dressing:
majonez wymieszać z
sokiem z cytryny, odrobiną starego
czosnku,
solą i
pieprzem - do smaku.
Sałatę połączyć z dressingiem i rozłożyć na talerze.Na sałacie ułożyć
pomidorki, paseczki
kurczaka, grzanki i
płatki parmezanu. Całość udekorować
natką pietruszki.Smacznego! ♥