Wykonanie
Pin It
Bardzo lubię letnie obiadowe sałatki. Dosłownie w kilkanaście minut możemy przygotować lekkie danie, które zastąpi nam typowy obiad. Dzisiaj kolejna sałatkowa odsłona, tym razem w wersji
mięsnej.Składniki:1 duża
pierś kurczaka1
sałata lodowa6 kromek
chleba tostowego10 żółtych
pomidorków koktajlowych10 dag twardego
żółtego sera typu
parmezan2 ząbki
czosnkuok. 4 łyżek
oliwy z oliwek EVsok z 1/2
cytrynysólświeżo zmielony
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy
solą i
pieprzem i smażymy na patelni.
Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie
oliwą,
solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor.W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę
czosnek, dodajemy
sok z cytryny,
oliwę z oliwek, 2 łyżeczki zimnej
wody,
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy.Na talerzu układamy pokrojoną
sałatę,
kurczaka, grzanki, przekrojone na pół
pomidorki i starty na grubej tarce
żółty ser. Wszystko polewamy sosem.