ßßß Cookit - przepis na Ziołowe placki z polenty z hummusem lub pesto

Ziołowe placki z polenty z hummusem lub pesto

nazwa

Wykonanie

Tym razem w wypiekaniu coś prostego...słynna polenta, której byłam strasznie ciekawa...no cóż, nie zaskoczyła mnie smakiem może dlatego, że była całkiem wegańska..w każdym razie solo zupełnie nie dla mnie, smaku dodają jej dodatki! u mnie mus z selera z odrobiną chrzanu i pieczone boczniaki.
przepis z blogu Food Porn, Vegan
Cytuję:
"Składniki: (forma 18x18 cm, 8 porcji):
3/4 szklanki ekologicznej kaszy kukurydzianej (polenty) (100g)
3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
1 łyżka ziół prowansalskich
Proponowane dodatki (do wyboru):
1/2 porcji hummusu z suszonymi pomidorami
1/2 porcji pesto z suszonymi pomidorami
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
2 łyżki prażonych nasion słonecznika lub dyni
świeża zielona pietruszka
świeża bazylia
świeże listki oregano
świeżo zmielony pieprz i sól
Przygotowanie:
Bulion wlewamy do rondelka, gdy się zagotuje, dodajemy sól i zioła. Następnie powoli wsypujemy kaszę, energicznie mieszając wodę trzepaczką. Zakrywamy i gotujemy ok. 10 minut, na najmniejszym możliwym ustawieniu kuchenki. Od czasu, do czasu mieszając dokładnie trzepaczką. Gdy kasza jest gotowa, przelewamy ją do formy, wygładzamy szpatułką i pozostawiamy do schłodzenia. Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny, a najlepiej przez noc.
Następnie, przytrzymując masę ręką, przekręcamy formę do góry nogami i przenosimy placek na talerz lub deskę do krojenia. Kroimy w wybrane kształty (trójkąty, kwadratu lub kółka).
Dodajemy wybrane dodatki i serwujemy. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni."
W wypiekaniu udział wzięli:
Monika - Z chaty na końcu wsi
Agaty - Kulinarne przygody Gatity
Doroty - Moje małe czarowanie
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/02/zioowe-placki-z-polenty-z-hummusem-lub.html