Wykonanie
Tym razem w wypiekaniu coś prostego...słynna polenta, której byłam strasznie ciekawa...no cóż, nie zaskoczyła mnie smakiem może dlatego, że była całkiem wegańska..w każdym razie
solo zupełnie nie dla mnie, smaku dodają jej dodatki! u mnie mus z
selera z odrobiną
chrzanu i pieczone boczniaki.
przepis z blogu Food
Porn, VeganCytuję:"Składniki: (forma 18x18 cm, 8 porcji):3/4 szklanki ekologicznej
kaszy kukurydzianej (polenty) (100g)3 szklanki
bulionu warzywnego lub
wody1/3 łyżeczki różowej
soli himalajskiej1 łyżka
ziół prowansalskichProponowane dodatki (do wyboru):1/2 porcji hummusu z
suszonymi pomidorami1/2 porcji pesto z
suszonymi pomidorami2 łyżki prażonych
orzeszków piniowych2 łyżki prażonych
nasion słonecznika lub dyniświeża zielona
pietruszkaświeża
bazyliaświeże listki
oreganoświeżo zmielony
pieprz i
sólPrzygotowanie:
Bulion wlewamy do rondelka, gdy się zagotuje, dodajemy
sól i
zioła. Następnie powoli wsypujemy
kaszę, energicznie mieszając
wodę trzepaczką. Zakrywamy i gotujemy ok. 10 minut, na najmniejszym możliwym ustawieniu kuchenki. Od czasu, do czasu mieszając dokładnie trzepaczką. Gdy
kasza jest gotowa, przelewamy ją do formy, wygładzamy szpatułką i pozostawiamy do schłodzenia. Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny, a najlepiej przez noc.Następnie, przytrzymując masę ręką, przekręcamy formę do góry nogami i przenosimy placek na talerz lub deskę do krojenia. Kroimy w wybrane kształty (trójkąty, kwadratu lub kółka).Dodajemy wybrane dodatki i serwujemy. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni."W wypiekaniu udział wzięli:Monika - Z chaty na końcu wsiAgaty - Kulinarne przygody GatityDoroty - Moje małe czarowanie