ßßß Cookit - przepis na Krem grochowo- brokułowy

Krem grochowo- brokułowy

nazwa

Wykonanie

W dzisiejszym poście mam dla was przepis na gęsty, rozgrzewający, sycący krem grochowo-brokułowy.
Powstał on z pomysłu mojej siostry, która miała ochotę właśnie na kremik grochowy. Dobór warzyw pozostawiła dla mnie. Obu nam zupka zdecydowanie posmakowała i pewnie jeszcze wiele razy zagości na naszym stole.
Jak już wspomniałam kremik wychodzi naprawdę gęsty i można dolać do niego nieco rosołu.
Jemy go na ciepło lub na zimno. Wierzch możemy posypać dowolnymi nasionami czy płatkami albo dodać trochę jogurtu.
Składniki:
150g grochu łuskanego
750ml rosołu l ub bulionu warzywnego, lub wody przyprawionej solą, pieprzem i pieprzem ziołowym
średniej wielkości brokuł
pietruszka
kawałek selera
Pietruszkę i selera obieramy i dokładnie myjemy. Następnie warzywa kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je zmiksować blenderem.
Rosół zagotowujemy, dodajemy groch i warzywa. Gotujemy do miękkości- przez około 30 do 40 minut.
W tym czasie kroimy i myjemy brokuła. Gotujemy go w drugim garnku, aż będzie miękki. Brokuła odcedzamy i dodajemy do grochu. Następnie miksujemy wszystko na gładki krem. W razie potrzeby możemy dodać więcej rosołu.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować brokułowy krem grochowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
groch zwiera sporo białka, witamin z grupy B, witaminę A, K, E, C oraz potasu, magnezu, fosforu, wapnia czy żelaza, a także błonnika,
brokuł dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza- sulforafanu wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe; ponadto dzięki zawartości witaminy C, za sprawą której wytwarzany jest kolagen, wzmacnia on stawy.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/brokuowy-krem-grochowy.html