Wykonanie
W dzisiejszym
poście mam dla was przepis na gęsty, rozgrzewający, sycący krem
grochowo-
brokułowy.Powstał on z pomysłu mojej siostry, która miała ochotę właśnie na kremik
grochowy. Dobór warzyw pozostawiła dla mnie. Obu nam zupka zdecydowanie posmakowała i pewnie jeszcze wiele
razy zagości na naszym
stole.Jak już wspomniałam kremik wychodzi naprawdę gęsty i można dolać do niego nieco rosołu.Jemy go na ciepło lub na zimno. Wierzch możemy posypać dowolnymi nasionami czy
płatkami albo dodać trochę
jogurtu.Składniki:150g
grochu łuskanego750ml rosołu l ub
bulionu warzywnego, lub
wody przyprawionej
solą,
pieprzem i
pieprzem ziołowymśredniej wielkości
brokułpietruszkakawałek
seleraPietruszkę i
selera obieramy i dokładnie myjemy. Następnie warzywa kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je zmiksować blenderem.Rosół zagotowujemy, dodajemy
groch i warzywa. Gotujemy do miękkości- przez około 30 do 40 minut.W tym czasie kroimy i myjemy
brokuła. Gotujemy go w drugim garnku, aż będzie miękki.
Brokuła odcedzamy i dodajemy do
grochu. Następnie miksujemy wszystko na gładki krem. W razie potrzeby możemy dodać więcej rosołu.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować
brokułowy krem
grochowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
groch zwiera sporo
białka, witamin z grupy B, witaminę A, K, E, C oraz potasu, magnezu, fosforu, wapnia czy żelaza, a także błonnika,
brokuł dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza- sulforafanu wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe; ponadto dzięki zawartości witaminy C, za sprawą której wytwarzany jest kolagen, wzmacnia on stawy.