ßßß Cookit - przepis na Kostka z kaszy jaglanej

Kostka z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

O zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej można by długo pisać.
To, co nie pozostawia żadnych wątpliwości - warto ją jeść.
Szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Najczęściej przygotowuję z niej kotlety, sałatki lub dodaję do zup.
Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego i tak powstała kostka z kaszy jaglanej.
Przygotowanie kostki z kaszy jaglanej jest BARDZO proste.
Kaszę wystarczy ugotować do miękkości, doprawić, kiedy jest jeszcze ciepła,
a następnie przełożyć do prostokątnej formy i zapiec w piekarniku przez 20 minut.
Kostka z kaszy jaglanej świetnie smakuje bez żadnych dodatków.
Można potraktować ją jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Ja najchętniej połączyłabym ją z warzywnym leczo.
Kostka z kaszy jaglanej przypadnie do gustu osobom na diecie bezglutenowej,
wegańskiej, wegetariańskiej lub po prostu wielbicielom kaszy jaglanej.
Jest bardzo aromatyczna i ma ciekawą konsystencję.
A co dla mnie najważniejsze - jest bardzo prosta do przygotowania i składa się tak naprawdę z 1 składnika oprócz przypraw.
Polecam,
pozdrawiam,
Asia
Składniki (forma 21 cm/29 cm - grubość kostki 2 cm):
2 szklanki kaszy jaglanej
4 i 1/4 szklanki wody
drobno posiekane suszone pomidory (ok. 10 sztuk)
suszone zioła: bazylia, oregano, rozmaryn
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przed ugotowaniem kaszę należy przepłukać wrzątkiem.
Kaszę ugotować w 4 i 1/4 szklanki wody do miękkości.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
Wciąż gorącą kaszę doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy oraz posiekane suszone pomidory.
Wszystko wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy
(na dnie formy położyłam papier do pieczenia, przycięty zgodnie z wymiarami).
Kaszę należy rozłożyć równomiernie i wyrównać wierzch.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut.
Po wystudzeniu kaszę pokroić na kwadraty/prostokąty.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/10/kostka-z-kaszy-jaglanej.html