Wykonanie
O zdrowotnych właściwościach
kaszy jaglanej można by długo pisać.To, co nie pozostawia żadnych wątpliwości - warto ją jeść.Szczególnie w okresie jesienno-zimowym.Najczęściej przygotowuję z niej kotlety, sałatki lub dodaję do zup.Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego i tak powstała kostka z
kaszy jaglanej.
Przygotowanie kostki z
kaszy jaglanej jest BARDZO proste.
Kaszę wystarczy ugotować do miękkości, doprawić, kiedy jest jeszcze ciepła,a następnie przełożyć do prostokątnej formy i zapiec w piekarniku przez 20 minut.
Kostka z
kaszy jaglanej świetnie smakuje bez żadnych dodatków.Można potraktować ją jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.Ja najchętniej połączyłabym ją z warzywnym leczo.
Kostka z
kaszy jaglanej przypadnie do gustu osobom na diecie bezglutenowej,wegańskiej, wegetariańskiej lub po prostu wielbicielom
kaszy jaglanej.Jest bardzo aromatyczna i ma ciekawą konsystencję.A co dla mnie najważniejsze - jest bardzo prosta do przygotowania i składa się tak naprawdę z 1 składnika oprócz przypraw.Polecam,pozdrawiam,
AsiaSkładniki (forma 21 cm/29 cm - grubość kostki 2 cm):2 szklanki
kaszy jaglanej4 i 1/4 szklanki
wodydrobno posiekane
suszone pomidory (ok. 10 sztuk)suszone
zioła:
bazylia,
oregano,
rozmarynsól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Przed ugotowaniem
kaszę należy przepłukać wrzątkiem.
Kaszę ugotować w 4 i 1/4 szklanki
wody do miękkości.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).Wciąż gorącą
kaszę doprawić
solą i
pieprzem, dodać
przyprawy oraz posiekane
suszone pomidory.Wszystko wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy(na dnie formy położyłam papier do pieczenia, przycięty zgodnie z wymiarami).
Kaszę należy rozłożyć równomiernie i wyrównać wierzch.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut.Po wystudzeniu
kaszę pokroić na kwadraty/prostokąty.Smacznego!