Wykonanie
Czasami chcę nam się czegoś innego niż
ryż, makron czy
ziemniaki z
wody. Wtedy idealnym rozwiązaniem są
ziemniaki z piekarnika.Delikatnie zrumienione, posypane ulubionymi
ziołami, podane ze szklanką
zsiadłego mleka albo mizerią z
koperkiem są dla mnie idealnym letnim obiadem ...
Składniki:średniej wielkości ziemni aki (dobrze sprawdzają się tutaj twardsze gatunki
ziemniaków)
rozmarynsólpieprz ziołowyolej (u mnie Kujawski z
czosnkiem,
bazylią i
suszonymi pomidorami)Wykonanie:
Ziemniaki obieramy. W garnku zagotowujemy lekko osoloną
wodę, wkładamy
ziemniaki i gotujemy ok 5 minut. Studzimy. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plastry
ziemniaki, posypujemy ulubionymi
ziołami (fajnie sprawdza się tu
rozmaryn,
tymianek,
czosnek,
papryka), polewamy
olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na około 20-30 minut.