Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Honorata Piwowarska

Natalia Nowak-BratekCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Casserole warzywne i kotlety cielęce - składniki:4 kotlety cielęce (po 150 g każdy)2 gałązki
rozmarynu150 g
skorzonery1
seler korzeniowy1
brukiew2 korzenie
pietruszki3
czerwone cebule2 łyżki
oliwy do nacierania
mięsa1
liść laurowy300 ml czerwonego
wytrawnego wina5 łyżek koncentratu
bulionowego drobiowego1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
oleju truflowegosól i
pieprzCasserole warzywne i kotlety cielęce - sposób przygotowania: Kotlety cielęce lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy nacieramy odrobiną
oliwy, posypujemy posiekanym
rozmarynem (jedną gałązkę pozostawiamy). Odstawiamy do zamarynowania na dwie godziny. Obieramy
skorzonerę,
seler,
brukiew,
pietruszkę i kroimy w dużą kostkę.
Cebule kroimy na pół. W rondlu rozgrzewamy
oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy
liść laurowy i pozostałą gałązkę
rozmarynu. Smażymy 10 minut.
Wino podgrzewamy, redukujemy. Koncentrat
bulionowy rozpuszczamy w litrze
wody. Do warzyw dodajemy
koncentrat pomidorowy,
olej truflowy, zredukowane
wino i
bulion. Przyprawiamy
pieprzem. Gotujemy do miękkości na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Mocno rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, układamy
cielęcinę. Oprószamy
solą i
pieprzem, smażymy 3-4 minuty (z drugiej strony także przyprawiamy i smażymy). Smażąc, polewamy sosem z patelni lub płynem, która pozostał z marynaty. Podajemy z warzywami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu