ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ W POMARAŃCZOWEJ GALARETCE

ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ W POMARAŃCZOWEJ GALARETCE

nazwa

Wykonanie

Pieczony kawałek mięsa w pomarańczach to dobry pomysł na święta, zwłaszcza jeżeli mamy ochotę na coś innego niż tradycyjna pieczeń. Przygotowałam ją w glazurze pomarańczowej dzięki czemu nie wysycha po dłuższym przechowywaniu w lodówce. Idealna do dań obiadowych lub na kanapki. Polecam :)
SKŁADNIKI :
1 kg mięsa łopatki lub szynki ( wysoka część )
3 ząbki czosnku
sól
ostra papryka w proszku do smaku
1 łyżeczka kolendry utartej w moździerzu
2-3 pomarańcze
1 łyżka żelatyny
MARYNATA :
3 litry wody, nie musi być gotowana
3 duże łyżki soli
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
5 ziarnek pieprzu
4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na kawałki
1 łyżka majeranku
PRZYGOTOWANIE :
Mięso oczyszczamy z ewentualnych błon lub tłuszczu, płuczemy. Składniki marynaty mieszamy w dużym garnku, umieszczamy mięso w marynacie, musi być całkowicie zakryte płynem, przykrywami i odkładamy na 3-4 dni do lodówki lub zimą na balkon.
Mięso wyciągamy z marynaty, odkładamy na durszlak do całkowitego odsączenia. Następnie mięso nacieramy czosnkiem, odrobiną soli, papryka i kolendrą. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy boki i robimy igłą dziurki w woreczku aby para mogła swobodnie uciekać.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez 2 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu pieczeni przecinamy rękaw a powstały sos przelewamy do garnka, jest jego około 1 szklanka. Do sosu dodajemy sok z jednej pomarańczy oraz 3 plastry pomarańczy ze skórką. Gotujemy około 20 minut, przecedzamy przez sitko aby wywar był gładki. Dodajemy do gorącego wywaru żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, studzimy. Pieczeń przekładamy do woreczka, wlewamy tam tężejącą już galaretkę, woreczek ciasno zakręcamy i odkładamy do lodówki. Galaretka powinna otoczyć całą pieczeń.
Mięso wykładamy na talerz, ozdabiamy plastrami pomarańczy ( w plastry możemy powbijać wykałaczki aby nie spadały pomarańcze ), rodzynkami lub żurawiną. Kroimy w plastry. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/12/pieczen-w-pomaranczowej-galaretce.html