ßßß Cookit - przepis na SZYNKA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I PODGRZYBKAMI

SZYNKA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I PODGRZYBKAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podam moją propozycję na nadziewane mięso od szynki. Wyższy kawałek mięsa, nadziewamy namoczonymi, suszonymi pomidorami i grzybami. Pieczeń smakuje wybornie, ciepłą można pokroić na kawałki, polać sosem i podać jako danie główne.
SKŁADNIKI :
1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, wyższa część
5 dkg suszonych pomidorów
5 dkg suszonych podgrzybków
1 łyżka suszonej kolendry
sól, pieprz i ostra papryka do smaku
3 łyżki oleju
nić do zwinięcia mięsa
rękaw do pieczenia mięsa
ZALEWA :
2 litry wody ( nie musi być gotowana )
2 duże łyżki soli
6 ziarnek pieprzu
2 ziarnka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku, pokrojone na kawałki
PRZYGOTOWANIE :
W dużym garnku mieszamy składniki zalewy, wkładamy tam mięso, musi być całe zalane zalewą i pozostawiamy najlepiej na 12 godzin w zimnym miejscu, u mnie lodówka.
Suszone pomidory i grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na godzinę do namoczenia, następnie odcedzamy i wyciskamy z nadmiaru płynów.
Szynkę odcedzamy z zalewy, następnie przecinamy ją pod skosem, tak aby powstała kieszeń do faszerowania. Mięso nacieramy przyprawami i utartą w moździerzu kolendrą. Następnie nadziewamy pomidorami i grzybami, zwijamy szynkę i obwijamy ją grubą nicią aby się nie rozpadła.
Na patelni podpiekamy szynkę na oleju z każdej strony, kiedy ładnie się zrumieni przekładamy ją do rękawa piekarniczego i pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny w temperaturze 180 * C.
Mięso studzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/04/szynka-nadziewana-suszonymi-pomidorami.html