Wykonanie
Nasza propozycja na
pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do
szynki,
karkówki jak i
schabu, czy
boczku.My teraz będziemy piec
szynkę a za kilka dni, przed Świętami-
schab,
karkówkę i
boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać
mięso a
potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków
mięsa.
Składniki solanki:-15 dkg
soli-1 duża łyżka
soli peklowej-3-4 ząbki
czosnku-kilka ziaren
ziela angielskiego-kilka ziaren
pieprzu-szczypta
kolendry-kilka listków laurowych-3 litry zimnej
wodyDo
soli wsypujemy łyżkę
soli peklowej, dodajemy pokrojony w kostkę
czosnek, pokruszone
liście laurowe i potłuczone ziarenka ziela,
pieprzu i
kolendry.Wszystko razem mieszamy, ścieramy w palcach
czosnek z
solą.Przyprawioną
sól wrzucamy do garnka z zimną
wodą i mieszamy.
Mięso wkładamy do solanki, przykrywamy i odstawiamy na 3 doby, codziennie odwracając.
Po
trzech dobach
mięso wyciągamy, płuczemy zimną
wodą a następnie skrapiamy
olejem,posypujemy
słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia.Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 40 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim
mięso na ok. 15 minut.
Wyjmujemy
mięso z folii. Studzimy a
potem kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.
Mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i niezwykle aromatyczne.
Smacznego!