ßßß Cookit - przepis na Mięsa pieczone

Mięsa pieczone

nazwa

Wykonanie

Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.
Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.
Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.
My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.
Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.
W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków mięsa.
Składniki solanki:
-15 dkg soli
-1 duża łyżka soli peklowej
-3-4 ząbki czosnku
-kilka ziaren ziela angielskiego
-kilka ziaren pieprzu
-szczypta kolendry
-kilka listków laurowych
-3 litry zimnej wody
Do soli wsypujemy łyżkę soli peklowej, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, pokruszone liście laurowe i potłuczone ziarenka ziela, pieprzu i kolendry.
Wszystko razem mieszamy, ścieramy w palcach czosnek z solą.
Przyprawioną sól wrzucamy do garnka z zimną wodą i mieszamy.
Mięso wkładamy do solanki, przykrywamy i odstawiamy na 3 doby, codziennie odwracając.
Po trzech dobach mięso wyciągamy, płuczemy zimną wodą a następnie skrapiamy olejem,
posypujemy słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia.
Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 40 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na ok. 15 minut.
Wyjmujemy mięso z folii. Studzimy a potem kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.
Mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i niezwykle aromatyczne.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/12/miesa-pieczone.html