Wykonanie
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/476791399.JPG)
Nasza propozycja na
pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do
szynki,
karkówki jak i
schabu, czy
boczku.My teraz będziemy piec
szynkę a za kilka dni, przed Świętami-
schab,
karkówkę i
boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać
mięso a
potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków
mięsa.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/984657409.JPG)
Składniki solanki:-15 dkg
soli-1 duża łyżka
soli peklowej-3-4 ząbki
czosnku-kilka ziaren
ziela angielskiego-kilka ziaren
pieprzu-szczypta
kolendry-kilka listków laurowych-3 litry zimnej
wody![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/1032383731.JPG)
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/561236542.JPG)
Do
soli wsypujemy łyżkę
soli peklowej, dodajemy pokrojony w kostkę
czosnek, pokruszone
liście laurowe i potłuczone ziarenka ziela,
pieprzu i
kolendry.Wszystko razem mieszamy, ścieramy w palcach
czosnek z
solą.Przyprawioną
sól wrzucamy do garnka z zimną
wodą i mieszamy.
Mięso wkładamy do solanki, przykrywamy i odstawiamy na 3 doby, codziennie odwracając.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/-1760760212.JPG)
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/-1682400998.JPG)
Po
trzech dobach
mięso wyciągamy, płuczemy zimną
wodą a następnie skrapiamy
olejem,posypujemy
słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia.Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 40 minut.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/-1712705236.JPG)
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/-1730826263.JPG)
Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim
mięso na ok. 15 minut.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/1030171663.JPG)
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/-93999664.JPG)
Wyjmujemy
mięso z folii. Studzimy a
potem kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.
Mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i niezwykle aromatyczne.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/-1541313042.JPG)
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2013_slash_12_slash_miesa-pieczone/l/1780718624.JPG)
Smacznego!