Wykonanie
Gotowana
golonka to kolejny pomysł na zastąpienie
wędliny.Po wystudzaniu idealna do
chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.Składniki solanki:-3 l
wody-15 dkg
soli-duża łyżka
soli peklowej-2-3 ząbki pokrojonego drobno
czosnku-kilka listków laurowych-po kilka ziaren
ziela angielskiego,
pieprzu i
kolendry ( potłuc na drobno )Solankę przygotowujemy jak do
mięs pieczonych.Z
golonki usuwamy kość a
mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.
Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny.
Po tym czasie
mięso wyciągamy i płuczemy.
Golonkę zwijamy skórą na zewnątrz i związujemy sznurkiem.
Tak zwiniętą ściśle okręcamy gazą opatrunkową i związujemy końce.
W garnku zagotowujemy
wodę z dodatkiem
listka laurowego,
czosnku i
ziela angielskiego i
soli. Wkładamy
golonkę a kiedy
woda zacznie wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny.
Po ugotowaniu wyjmujemy z
wody na talerz.
Przykrywamy drugim talerzem, dociskamy i obciążamy np. garnkiem z
wodą.Pozostawiamy do wystudzenia.Gdy wystygnie zdejmujemy obciążenie a
mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zdejmujemy gazę i sznurki i gotowe.
Smacznego!