Wykonanie
            
 Mielonka
Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność,że jemy 
mięso bez dodatkowych wypełniaczy.Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu.Składniki:-ok. 1,5 kg 
mięsa, np. 
łopatki-
pieprz Mięso
Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance:-1,5 l 
wody-7-8 dkg 
soli-płaska łyżka 
soli peklowej-2 ząbki 
czosnku-
ziele angielskie, 
pieprz ziarnisty, 
kolendra, 
listki laurowePrzygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych.

Po zapeklowaniu 
mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynceprzez grube oczka.

Przyprawiamy jedynie 
pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.

Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0 , 5 l ) dokładnie uciskając.

Wstawiamy do garnka zalanego 
wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 60 minut na niewielkim ogniu, licząc od momentu zagotowania się 
wody.

Po wystudzeniu 
mielonka nadaje się już do spożycia.Słoiki z 
mielonką przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!