ßßß
 
            
        
 peklowanie na 3 kg mięsa2 l wody4 łyżki soli2 łyżki soli peklowejlistki laurowepieprzziele angielskiejałowiecpieprzkolendraDo peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej .Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso.Mięso osączyć z solanki, przyprawy ( po jednej łyżeczce jałowca, pieprzu i kolendry ) wsypać do moździerza i utłuc. Szynkę obsypać przyprawami owinąć folią aluminiową.Piec ok 1 , 5 godziny. po tym czasie folię rozerwać i podpiec na rumiany kolor ok 30 min.
peklowanie na 3 kg mięsa2 l wody4 łyżki soli2 łyżki soli peklowejlistki laurowepieprzziele angielskiejałowiecpieprzkolendraDo peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej .Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso.Mięso osączyć z solanki, przyprawy ( po jednej łyżeczce jałowca, pieprzu i kolendry ) wsypać do moździerza i utłuc. Szynkę obsypać przyprawami owinąć folią aluminiową.Piec ok 1 , 5 godziny. po tym czasie folię rozerwać i podpiec na rumiany kolor ok 30 min.