ßßß Cookit - przepis na Boczek peklowany z szynkowaru

Boczek peklowany z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

900 g białego boczku na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
2 l wody
pół szkl soli
1 łyżka soli peklowej
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
Boczek wyjąć z zalewy zwinąć ciasno,włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/12/boczek-peklowany-z-szynkowaru.html