ßßß Cookit - przepis na Domowe wędliny

Domowe wędliny

nazwa

Wykonanie

na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
zwiększamy objętość według wagi przygotowywanego mięsa
2 l wody
pół szkl soli
1 łyżka soli peklowej
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
rozmaryn
Sól rozpuścić w wodzie, dodać utłuczone w moździerzu zioła i zanurzyć mięso .
Wstawić do chłodnego pomieszczenia na ok 4-5 dni.
Wyjąć z zalewy, włożyć do siatek, obwiązać sznurkami, w zależności co tam chcemy uzyskać.
Mięsa zwiesić wędzarni. Wędzić przez ok 4-5 godzin dymem z drewna olchowego i drzew owocowych.
Następnie parzyć w temp ok 85 .. do uzyskania wewnątrz wędliny 72 st
Więcej na temat wędlin TU
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/03/domowe-wedliny.html