Wykonanie
maj 24th
Wędliny – peklowanieWłasnoręczna produkcja
wędlin to radość z przygotowania (wcale nie aż tak czasochłonnego), ale przede wszystkim z jedzenia: pachnąca, pyszna
szynka czy
baleron bez nadmiaru
wody i całej listy sztucznych polepszaczy. Przepis na peklowanie, według którego zostały przygotowane
wędliny na zdjęciu, jest autorstwa naszych rodziców.
Do wykonania takich i podobnych przysmaków potrzebne nam będą następujące składniki:- ok. 3 litry
wody (dokładną ilość określamy wkładając
mięso do dużego garnka, zalewając je
wodą i wyjmując je),- 1 opakowanie (40g) peklosoli,- 8 dag
soli na 1 litr
wody, czyli tu na 3 litry – 24 dag,- 3 – 4
liście laurowe,- 6 sztuk
ziela angielskiego.Przygotowanie zalewy:Wkładamy
mięso do garnka, zalewamy
wodą, aż się zanurzy; wyjmujemy
mięso; ważymy
wodę – wychodzi ok. 3 litrów. Z tej ilości odlewamy ok. 1 szklankę do rondelka i wraz z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim gotujemy ok 10 min. na wolnym ogniu, studzimy i wlewamy do pozostałej ilości
wody, w której rozpuszczamy
sól oraz peklosól.Po dokładnym zamieszaniu zalewa jest gotowa. Teraz można włożyć do niej
mięso tak, aby je zakrywała i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na co najmniej tydzień, codziennie obracając je.Jeżeli nie mamy tyle czasu, możemy przed włożeniem
szynek do zalewy – naszprycować je przygotowaną zalewą przy pomocy szprycy lub dużej strzykawki. Wtedy
mięso możemy peklować zaledwie 3 dni.Wkrótce napiszemy o wiązaniu i wędzeniu.