ßßß Cookit - przepis na Mięso gotowane w szynkowarze

Mięso gotowane w szynkowarze

nazwa

Wykonanie

Pora Karnawału sprzyja moim eksperymentom w przygotowywaniu mięsa w szynkowarze (kupić można go tu: www.sklepogrodniczy.pl
Oto jeszcze jeden prosty sposób na wykorzystanie tego praktycznego urządzenia jakim zostałam obdarowana.
Składniki :
ok. 1 kg świeżego mięsa od szynki
sól, pieprz, papryka ostra mielona
2 ząbki czosnku
liść laurowy
Przygotowanie :
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, posypać papryką mieloną i pieprzem
Nakłuć widelcem, natrzeć drobno pokrojonym czosnkiem
Pozostawić pod przykryciem na noc, albo przynajmniej na godzinę ( w chłodnym miejscu)
Na dno szykowara włożyć liść laurowy, wcisnąć przyrządzone mięso, szynkowar zamknąć
Do garnka z zimną wodą wstawić urządzenie z mięsem, gotować w temp. 90*C przez ok. 90 min. Obserwować temperaturę za pomocą termometru
Mięso wyjąć następnego dnia po wystudzeniu szynkowara.
Już wiem, że następnym eksperymentem w którym wykorzystam szynkowar będzie pasztet.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/01/mieso-z-szynkowaru.html