Wykonanie
Moje pierwsze
mięsko pieczone w rękawie, dużo czytałam na ten temat. Nie było "okazji" (czytaj przekonania) do aby wypróbować ten sposób
pieczenia mięsa. Kupiłam karczek, wysmarowałam
ziołami, wsadziłam do rękawa upiekłam i..... jestem bardzo mile zaskoczona jędrnością soczystością
mięsa. Żałuję że tak długo zwlekałam aby piec w rękawie. Jakie Wy macie zdanie na ten temat, pieczecie, czy raczej sceptycznie do tego podchodzicie?
Składniki:2kg karczku4-5 łyżek
olejułyżeczka
ostrej paprykiłyżeczka
soliłyżeczka
pieprzu świeżo zmielonego (u mnie kamis)łyżeczka
oregano,2
listki laurowe,ząbek
czosnkuWykonanie:Zaczynamy od nastawienia piekarnik na 200*C.W
między czasie
mięso wkładamy do większej miski.
Ziołową marynatę zrobimy w mniejszej misce,
olej plus
przyprawy (bez
ziela angielskiego i
czosnku) mieszamy, wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać.Następnie przelewamy wszystko do karczku, smarujemy marynatą z każdej strony.Odstawiamy na 15-20 minut( najlepiej jednak na całą noc).Karczek wkładamy do rękawa, z jednej strony już zawiązany, dorzucamy
liść laurowy oraz ząbek
czosnku.Zawiązujemy/zamykamy rękaw z drugiej strony.Przekładamy
mięso zawinięte w rękaw na blachę do pieczenia.Nakłuwamy rękaw w kilku miejscach.Pieczemy 2 godziny.Podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno do kanapek, obie wersje są bardzo smaczne.