ßßß Cookit - przepis na Mięso wieprzowe w słoiku

Mięso wieprzowe w słoiku

nazwa

Wykonanie

Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i nie daliśmy rady zjeść, to zróbmy sobie z niego "żelazny zapas" :)
Kiedy lodówki nie były tak dostępne jak dziś, takie mięsne zapasy robiła moja babcia, a potem mama. Ja robiłam to rzadko. Postanowiłam jednak wrócić do dawnego sposobu konserwowania.
Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym stole :)
Składniki :
1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki
około 1 i 1/2 łyżeczki soli
6 ząbków czosnku
pieprz mielony do smaku
2-4 listki laurowe
szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku
kilka ziaren jałowca - rozdrobnić
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w sporą kostkę
Do dużej miski włożyć dość drobno pokrojone mięso, wsypać sól, dodać pieprz mielony, przeciśnięte ząbki czosnku, majeranek, jałowiec i wszystko dobrze mieszać tak jak na kotlety mielone
Mięso można pozostawić na dobę w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce
Po tym czasie wyrobione mięso wkładać do czystych, suchych słojów na wysokość 3/4 objętości, dobrze uciskać, na wierzch można włożyć ze 2 łyżki smalcu, zakręcić dekiel. W tym momencie włożyłam pomiędzy mięso po 2 niewielkie liście laurowe
Słoiki wstawiać do zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu ( ma ledwie "pyrkać") , proces pasteryzacji pierwszego dnia trwa około 90-120 min.A i dobrze by słoiki były dość szerokie u góry.
Dla pewności mięso pasteryzować w temp. 100 stopni C -jeszcze przez kolejne 2 dni, ale już tylko po 60 min.
Tym sposobem mamy zawsze coś pysznego "na ząb" :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/11/mieso-wieprzowe-w-soiku.html