Wykonanie
Lista składników1 kulka
szynki sól,
pieprz 1/2 łyżeczki
papryki ostrej 1 czubata łyżeczka suszonej
bazylii 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty pesto 1 czubata łyżeczka
przecieru pomidorowego 1 duża
cebula 1 ząbek
czosnku 2
listki laurowe 3 ziarenka
ziela angielskiego wodaTaki obiad zachwyci naszych panów. Zawiera wszystko –
mięsko i pyszny sos. Bardzo proste w wykonaniu, każdy sobie z tym poradzi. Co chcieć więcej. Smacznego.
Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. Doprawić
solą,
pieprzem,
papryką ostrą,
bazylią. Na patelni rozgrzać
olej i obsmażyć
mięso na złoty kolor z obydwu stron. Dodać pokrojoną w piórka
cebulę i drobno posiekany
czosnek. Smażyć mieszając aż
cebulka straci kolor surowizny. Następnie dodać pastę pesto,
przecier pomidorowy,
listki laurowe, ziarenka zile angielskie, wlać
wodę.
Wody wlać tyle żeby
mięso było prawie przykryte. Zamieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku
solą. Gotować na małym ogniu aż
mięso będzie miękkie. Podczas gotowania czasami trzeba dodać
wody. Gdyby sos był rzadki, rozmieszać łyżkę
mąki z małą ilością
wody. Wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować.Podawać z
ziemniakami i surówką. Smacznego