Wykonanie
Pomysł na przygotowanie
mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchniWypróbowałam go na
mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony jest
schab . Wszyscy, którzy ugotowali
schab w ten sposób piszą, że jest pyszny.Ja ugotowałam
mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem
będę próbować ze
schabem lub karczkiem :)Składniki:80 dag
szynki z dzika
sól,
liść laurowy.
pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowcapołowa
cebuli, 3 ząbki
czosnkupapryka mielona ostra,
pieprz mielony, cząberpotrzebny jest tez rękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowaniaPrzygotowanie:Umyte
mięso posmarowałam przecisniętym
czosnkiem, posypałam
papryką,
pieprzem i cząbremWłożyłam do rękawa, obok
mięsa ułożyłam pół
cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowcaZawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki na nocRano posypałam
solą i
mięso "dojrzewało" jeszcze około 2 godz.
Mięso posypałam dopiero rano, bo obawiałam się, że posypane na całą noc może być twardePo tym czasie wlałam do garnka zimnej
wody, do niej dołożyłam
listek laurowy, wsypałam około 2 płaskich łyżeczek
soli oraz
pieprz ziarnisty
Mięso szczelnie zawiązałam w rękawie piekarniczym pozbywając się przy tym powietrza z workaWłożyłam worek z
mięsem do garnka, tak by zawiązanie było przyciśnięte pokrywką (bałam się, że
mięso może pomimo wszystko nabrać
wody ), ale tak sie nie stałoOd momentu jak
woda zaczęła się gotować,
mięso gotowałam 35 min.Po tym czasie pozostało jeszcze 15 min. w rękawie, a
potem wyjęłam je z workaPo pokrojeniu było miękkie, miało fajny smakW rękawie pozostał
wywar z gotowania, jeśli
mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do
chleba :)Po ugotowaniu moje
mięso ważyło 60 dagJeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego
mięsa proszę pytać. Odpowiem jak je dokładnie robiłam. A na super szczegółowe pytania i odpowiedzi zapraszam do Alex.Alex dziękuję.