Wykonanie
Tym razem gulasz w wersji oszczędnej, z
cebulą i
kaszą gryczaną prażoną. Ziarna po ugotowaniu są sypkie, mają mocno wyczuwalny palony sma k . Ze względu na sypkość
kaszy p odawać koniecznie z s osem czy gulaszem.6 00 gr
mięsa od
szynki (lub
karkówki)3
cebul e1 ząbek
czosnku4 łyż ki
mąki2 łyżeczk i
papryk i słodkiej w proszku3 łyżeczk i przypraw y do gulaszu2 ziar n a ziel a angielskiego
sól,
pieprz1
liść laurowy1
marchewkaolej do smażeniasiekana
natka pietruszki3 00g
kaszy gryczanej (u mnie prażona Kupiec)P okrojone w pół-plastry
cebule podsmażyć na patelni.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w
mące i dodać do
cebuli. S mażyć p rzez 10 minut, następnie prz ełożyć do garnka, dodać ok. 0,5 l. wod y,
przyprawy, posiekany cz osnek, startą drobno
marchewkę i dusić na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie (ok. 15 min .). Na koniec dodać
natkę pietru szki. Podawać z ugotowaną
kaszą gryczaną.