ßßß Cookit - przepis na Żurek żeniaty

Żurek żeniaty

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka owsiana 4 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
cebula 1 sztuk
kiełbasa wędzona 250 gramów
czosnek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do mąki owsianej dodaj 2 szklankami ciepłej wody, następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy, przykryć i kisić w cieple 4-5 dni. Później w 3 szklankach wody ugotuj kiełbasę.Wystudzoną już kiełbaskę ,pokrój w kostkę a do gorącego wywaru wlać, mieszając, przecedzony zakwas. Zagotować. Dodać kiełbasę i zmiażdżony z solą czosnek, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami suto okraszonymi stopionym boczkiem lub słoniną.
Uwagi:
Mąka owsiana - można zmielić w młynku do kawy płatki owsiane lub suszony owies.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7340/Zurek-zeniaty