Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
boczek wędzony 8 plastry
szynka 2 plastry
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 4 ziarnażurek w proszku 2 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
śmietana 2 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę opiec na suchej patelni lub nad ogniem. Oczyszczona papryczkę pokroić.
Szynkę oraz
boczek pokroić na kawałki. Wysmażyć
boczek na chrupko, dodać
szynkę oraz papryczkę i chwilę smażyć. Przełożyć wszystko do garnka i zalać zimna
wodą. Dodać
cebulę, oczyszczony
czosnek,
liść laurowy, ziarenka ziela oraz
pieprzu. Lekko posolić i gotować 30 min ut. W 2 szklankach zimnej
wody wymieszać żurek w proszku i dodać do
wywaru. Zagotować i wyjąć
cebulę. Doprawić
papryką w proszku. Zdjąć z ognia i dodać
śmietanę. Można doprawić do smaku odrobiną
soku z cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: