Wykonanie
Czas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak
suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia.Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona
śmietana, to tylko zblendowane
grzyby.
SKŁADNIKI2 szklanki
suszonych grzybówcebula2 ząbki
czosnkuśmietana dobra do zup najlepiej 30%
pieprz,
sól,
ziele angielskie,
liść laurowywywar warzywno-
mięsnyWYKONANIE
Grzyby zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na 30 minut.
Potem w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami -
wywaru z
grzybów nie wylewamy, Przecedzając pozbędziemy się nieczystości.Do
wywaru warzywno -
mięsnego ok. 2 litry dodajemy
wywar z
grzybów oraz połowę pokrojonych w paski
grzybów. Pozostałe blendujemy i też dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.Dodajemy
śmietanę. Jeśli chcemy , by się nie zważyła, to należy do małego kubeczka dodać 3 łyżki
śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszać i
potem wlać do zupy.Lane kluseczkiW małej miseczce mieszamy 2
jajka , 4 łyżki
mąki i 1 lub 2 łyżki
mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe.
SMACZNEGO