ßßß Cookit - przepis na SZYNKA GOTOWANA

SZYNKA GOTOWANA

nazwa

Wykonanie

Domowa szynka peklowana, którą podaję na zimno jako dodatek do kanapek czy pieczywa. Rewelacyjna na Święta i nie tylko, ładnie prezentuje się na półmisku wędlin i zimnych mięs. Polecam.
SKŁADNIKI :
1,2 kg wysokiego mięsa od szynki lub kulka z łopatki
ZALEWA DO PEKLOWANIA :
3 litry wody
3 łyżki soli
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku ,pokrojone w talarki
3 ziela angielski
kilka kulek pieprzu
1 łyżka majeranku
PRZYGOTOWANIE :
Mięso płuczemy, możemy odkroić resztki tłuszczu jednak ja tego nie robiłam, następnie umieszczamy kulkę w garnku. Składniki zalewy ,mieszamy aż sól się rozpuści i zalewamy mięso, powinno być całkowicie zakryte naszą zalewą.
Peklujemy mięso 12 godzin w chłodnym miejscu, najlepiej sprawdza się lodówka.
Mięso odcedzamy, obwijamy grubą nicią, nadając jej kształt szynki, wkładamy do naszej zalewy w której się peklowała i gotujemy 20 minut na małym ogniu.
Gaz zakręcamy i pozostawiamy mięso w zalewie około 6 godzin, aż całkowicie ostygnie.
Po tym czasie zagotowujemy ją ponownie i gotujemy następne 20 minut. Mięso pozostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia. Szynkę wyciągamy, odkładamy na deskę aż odcieknie z zalewy. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż mięso stężeje.
Odwijamy nić, kroimy na cienkie plasterki, podajemy z pieczywem, ćwikłą, musztardą lub chrzanem.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/szynka-gotowana.html