ßßß Cookit - przepis na SZYNKA PIECZONA W SIATCE

SZYNKA PIECZONA W SIATCE

nazwa

Wykonanie

Szynka przygotowana w domu jest pyszna a według tego przepisu zadowoli nie jedno podniebienie. Jest to świetna alternatywa dla wędlin kupowanych, wiadomo co w niej jest i przede wszystkim dłużej zachowuje świeżość a siatka nadaje mięsu ładny kształt. Pieczeń dobrze się kroi, jest krucha, smaczna i nie wysuszona. Idealna na święta, przyjęcia i nie tylko. Polecam.
SKŁADNIKI :
1 kg szynki bez kości
sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
2-3 ziela angielskie
3-4 ziarnka pieprzu
1/2 łyżeczki ziarnek kolendry
2 ziarnka jałowca
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
ZALEWA DO PEKLOWANIA :
2 litry wody (nie musi być gotowana)
2 duże łyżki soli
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
2 ziela angielskie
kilka kulek pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
Mięso myjemy, nacieramy majerankiem, wkładamy do wysokiego garnka, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach, 4 ząbki pokrojonego czosnku i zalewamy wodą z solą.
Mięso musi by ć całkowicie zakryte. Garnek przykrywamy, odkładamy do lodówki lub w zimne miejsce na 12 lub 24 godziny.
Mięso wyciągamy z zalewy, jest już pachnące i nabiera ładnego koloru. Nacieramy rozgniecionymi przyprawami, czosnkiem, kolendrą, jałowcem, solą, pieprze i papryką.
Wkładamy delikatnie szynkę w siatkę, jeżeli nie mamy, można użyć nici i ładnie ją związać, jeszcze lekko posypujemy papryką i majerankiem.
Zawijamy mięso w folię aluminiową, zachowa wtedy swoją soczystość i nie spali się
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 *C przez około 1 i 1/2 godziny. Po upływie godziny sprawdzamy miękkość patykiem do szaszłyków.
Mięso studzimy, odwijamy z foli, przecinamy siatkę, kroimy na plasterki.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/szynka-pieczona-w-siatce.html