Wykonanie
            Szynka przygotowana w domu jest pyszna a według tego przepisu zadowoli nie jedno podniebienie. Jest to świetna alternatywa dla 
wędlin kupowanych, wiadomo co w niej jest i przede wszystkim dłużej zachowuje świeżość a siatka nadaje 
mięsu ładny kształt. Pieczeń dobrze się kroi, jest krucha, smaczna i nie wysuszona. Idealna na święta, przyjęcia i nie tylko. Polecam.

SKŁADNIKI :1 kg 
szynki bez kości
sól, 
pieprz i 
słodka papryka w proszku do smaku2-3 
ziela angielskie3-4 ziarnka 
pieprzu1/2 łyżeczki ziarnek 
kolendry2 ziarnka jałowca2 rozgniecione ząbki 
czosnku1 łyżeczka 
majerankuZALEWA DO PEKLOWANIA :2 litry 
wody (nie musi być gotowana)2 duże łyżki 
soli2 
liście laurowe4 ząbki 
czosnku1 łyżeczka 
majeranku2 
ziela angielskiekilka kulek 
pieprzuPRZYGOTOWANIE :
Mięso myjemy, nacieramy 
majerankiem, wkładamy do wysokiego garnka, dodajemy 
liść laurowy, ziele, 
pieprz w ziarnkach, 4 ząbki pokrojonego 
czosnku i zalewamy 
wodą z 
solą.
Mięso musi by ć całkowicie zakryte. Garnek przykrywamy, odkładamy do lodówki lub w zimne miejsce na 12 lub 24 godziny.
Mięso wyciągamy z zalewy, jest już pachnące i nabiera ładnego koloru. Nacieramy rozgniecionymi 
przyprawami, 
czosnkiem, 
kolendrą, jałowcem, 
solą, 
pieprze i 
papryką.Wkładamy delikatnie 
szynkę w siatkę, jeżeli nie mamy, można użyć nici i ładnie ją związać, jeszcze lekko posypujemy 
papryką i 
majerankiem.Zawijamy 
mięso w folię aluminiową, zachowa wtedy swoją soczystość i nie spali sięPieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 *C przez około 1 i 1/2 godziny. Po upływie godziny sprawdzamy miękkość patykiem do szaszłyków.
Mięso studzimy, odwijamy z foli, przecinamy siatkę, kroimy na plasterki.Smacznego.





