Wykonanie
Dziś przepis na
szynkę pieczoną w rękawie.Soczysta w środku, chrupiąca i idealnie przyprawiona z zewnątrz – idealnaTaką
szynkę przygotowuję minimum dwa
razy do roku – na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, jako dobrą i fajną
wędlinkę, która robi ogromne wrażenie na całej rodzinie i wszystkich gościach zasiadających przy
stole.Można też upiec ją na co dzień, pokroić w grubsze plastry, polać ulubionym sosem i przecudowny obiad jak znalazł.
Szynka jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że poradzą sobie z nią nawet osoby, które nie królują w kuchni na co dzieńZdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu i już życzę smacznego, bo inaczej być nie możeSkładniki na
szynkę pieczoną:
szynka bez kości ( moja ważyła 1,500kg )2 litry
wody4 łyżki
soli peklowej6 ząbków
czosnku4
listki laurowe5 kulek
ziela angielskiego4 łyżki
papryki słodkiej czerwonej, wędzonejłyżeczka
pieprzu cytrynowegołyżeczka
majerankupół łyżeczki
soli czosnkowejPrzygotowanie
szynki:W garnku, lub misce, w której będziemy marynowali
szynkę, mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej
mięso.Garnek z
szynką wkładamy do lodówki na 4-5 dni, obracamy
mięso raz dziennie.Po 4-5 dniach wyciągamy
szynkę z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy
przyprawami.Obwiązujemy
szynkę sznurkiem, dzięki
czemu po upieczeniu będzie miała ładny kształt.Przyprawioną i obwiązaną
szynkę wkładamy do lodówki na godzinę.Po godzinie
mięso przekładamy do rękawa foliowego, razem z
czosnkiem i liśćmi z naszej marynaty.Wkładamy
szynkę do nagrzanego do 160st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile
szynka ważyła.Moja
szynka ważyła 1,5kg, więc piekła się 1,5 godziny.Na 10 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw, by
mięso ładnie się przypiekło z wierzchu.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom