ßßß
 
            
        


 Dziś przepis na szynkę pieczoną w rękawie.Soczysta w środku, chrupiąca i idealnie przyprawiona z zewnątrz – idealnaTaką szynkę przygotowuję minimum dwa razy do roku – na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, jako dobrą i fajną wędlinkę, która robi ogromne wrażenie na całej rodzinie i wszystkich gościach zasiadających przy stole.Można też upiec ją na co dzień, pokroić w grubsze plastry, polać ulubionym sosem i przecudowny obiad jak znalazł.Szynka jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że poradzą sobie z nią nawet osoby, które nie królują w kuchni na co dzieńZdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu i już życzę smacznego, bo inaczej być nie możeSkładniki na szynkę pieczoną:szynka bez kości ( moja ważyła 1,500kg )2 litry wody4 łyżki soli peklowej6 ząbków czosnku4 listki laurowe5 kulek ziela angielskiego4 łyżki papryki słodkiej czerwonej, wędzonejłyżeczka pieprzu cytrynowegołyżeczka majerankupół łyżeczki soli czosnkowejPrzygotowanie szynki:W garnku, lub misce, w której będziemy marynowali szynkę, mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso.Garnek z szynką wkładamy do lodówki na 4-5 dni, obracamy mięso raz dziennie.Po 4-5 dniach wyciągamy szynkę z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy przyprawami.Obwiązujemy szynkę sznurkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie miała ładny kształt.Przyprawioną i obwiązaną szynkę wkładamy do lodówki na godzinę.Po godzinie mięso przekładamy do rękawa foliowego, razem z czosnkiem i liśćmi z naszej marynaty.Wkładamy szynkę do nagrzanego do 160st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile szynka ważyła.Moja szynka ważyła 1,5kg, więc piekła się 1,5 godziny.Na 10 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw, by mięso ładnie się przypiekło z wierzchu.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom
Dziś przepis na szynkę pieczoną w rękawie.Soczysta w środku, chrupiąca i idealnie przyprawiona z zewnątrz – idealnaTaką szynkę przygotowuję minimum dwa razy do roku – na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, jako dobrą i fajną wędlinkę, która robi ogromne wrażenie na całej rodzinie i wszystkich gościach zasiadających przy stole.Można też upiec ją na co dzień, pokroić w grubsze plastry, polać ulubionym sosem i przecudowny obiad jak znalazł.Szynka jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że poradzą sobie z nią nawet osoby, które nie królują w kuchni na co dzieńZdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu i już życzę smacznego, bo inaczej być nie możeSkładniki na szynkę pieczoną:szynka bez kości ( moja ważyła 1,500kg )2 litry wody4 łyżki soli peklowej6 ząbków czosnku4 listki laurowe5 kulek ziela angielskiego4 łyżki papryki słodkiej czerwonej, wędzonejłyżeczka pieprzu cytrynowegołyżeczka majerankupół łyżeczki soli czosnkowejPrzygotowanie szynki:W garnku, lub misce, w której będziemy marynowali szynkę, mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso.Garnek z szynką wkładamy do lodówki na 4-5 dni, obracamy mięso raz dziennie.Po 4-5 dniach wyciągamy szynkę z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy przyprawami.Obwiązujemy szynkę sznurkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie miała ładny kształt.Przyprawioną i obwiązaną szynkę wkładamy do lodówki na godzinę.Po godzinie mięso przekładamy do rękawa foliowego, razem z czosnkiem i liśćmi z naszej marynaty.Wkładamy szynkę do nagrzanego do 160st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile szynka ważyła.Moja szynka ważyła 1,5kg, więc piekła się 1,5 godziny.Na 10 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw, by mięso ładnie się przypiekło z wierzchu.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom