ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na szynkę pieczoną w rękawie.
Soczysta w środku, chrupiąca i idealnie przyprawiona z zewnątrz – idealna
Taką szynkę przygotowuję minimum dwa razy do roku – na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, jako dobrą i fajną wędlinkę, która robi ogromne wrażenie na całej rodzinie i wszystkich gościach zasiadających przy stole.
Można też upiec ją na co dzień, pokroić w grubsze plastry, polać ulubionym sosem i przecudowny obiad jak znalazł.
Szynka jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że poradzą sobie z nią nawet osoby, które nie królują w kuchni na co dzień
Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu i już życzę smacznego, bo inaczej być nie może
Składniki na szynkę pieczoną:
szynka bez kości ( moja ważyła 1,500kg )
2 litry wody
4 łyżki soli peklowej
6 ząbków czosnku
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
4 łyżki papryki słodkiej czerwonej, wędzonej
łyżeczka pieprzu cytrynowego
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki soli czosnkowej
Przygotowanie szynki:
W garnku, lub misce, w której będziemy marynowali szynkę, mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso.
Garnek z szynką wkładamy do lodówki na 4-5 dni, obracamy mięso raz dziennie.
Po 4-5 dniach wyciągamy szynkę z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy przyprawami.
Obwiązujemy szynkę sznurkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie miała ładny kształt.
Przyprawioną i obwiązaną szynkę wkładamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie mięso przekładamy do rękawa foliowego, razem z czosnkiem i liśćmi z naszej marynaty.
Wkładamy szynkę do nagrzanego do 160st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile szynka ważyła.
Moja szynka ważyła 1,5kg, więc piekła się 1,5 godziny.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw, by mięso ładnie się przypiekło z wierzchu.
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5
Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom
Źródło:http://www.usmazona.pl/szynka-pieczona