Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Zielone pestoAutor
[email protected]Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Zielone pesto - składniki:250 g
makaronu fettuccine100 g
rukoli4 pełne łyżki pestek dyni1 ząbek
czosnku1/2 szklanki
oliwy z oliwek1/2 szklanki startego
parmezanu1/2 łyżeczki
soli6 ziarenek
czarnego pieprzuZielone pesto - sposób przygotowania: 1. Odrywam twarde końce łodyżek
rukoli. 2. Liście wrzucam do pojemnika i rozdrabniam blenderem z
pestkami dyni, ząbkiem
czosnku,
oliwą,
parmezanem,
solą i
pieprzem - do konsystencji drobniutkich ziarenek.3.
Makaron fettuccine (drobne i wąskie wstążki), bardzo delikatny i cieniutki, gotuję w osolonej wodzie aż będzie "al dente", co będzie trwało najwyżej parę minut (z dodatkiem łyżeczki
oliwy). 4. Odcedzam
makaron i mieszam go delikatnie z pesto. 5. Rozkładam na 4 talerze i polewam każdą porcję łyżką
oliwy i posypuję
parmezanem.6. Dekoruję paskami grilowanej
piersi indyka, jeśli takową akurat posiadam.Pesto
Pesto to zimny sos, który podaje się do
makaronów - wywodzi się z Włoch. Zielone pesto w podstawowej wersji składa się ze zmiksowanych liści świeżej
bazylii,
orzeszków piniowych (inaczej: pinioli),
oliwy z oliwek,
czosnku i
sera parmezan (lub pecorino). W innych wariantach: z
natki pietruszki alboExpress obiadowy
zbrązowiały. Gdy wszystko będzie już upieczone wyłącz piekarnik, przełóż
fasolkę do miski i dodaj trochę
sosu sojowego. Wymieszaj i podawaj. Czas: około 20 minut
Sałatka ziemniaczano - fasolowa 1/2 kg
młodych ziemniaków (najlepiej bardzo małych, by można je użyć bez rozkrawania) 2 łyżki zielonego pesto 4Kremowe zupy z charakterem
Prosty i pyszny sposób na modyfikację klasycznej "pomidorówki" to podanie jej z podsmażonym na złoto
kalafiorem. Zamiast niego możesz także użyć
brokułu, odrobiny
smakowego serka czy zielonego pesto . Krem
pomidorowy z
kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna)
oliwa posiekanaPięć
razy pasta - ekspresowe
makaronyi
pietruszką. Od razu podawaj. Zeal Tarka do
sera H28 OXO GOOD GRIPS 03393 FISKARS Praska do
czosnku 1... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Czyli
makaron "
pióra" z klasycznym, zielonym pesto na bazie świeżejCztery składniki i
makaron - to proste i smaczne!
200 g
makaronu spaghetti 6 łyżek zielonego pesto
ser do posypania potrawy (np. starty
parmezan) listki
bazylii do dekoracji
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Dodajemy pesto i mieszamy. Podajemy posypane
serem i udekorowane świeżą
bazylią. Spaghetti iSłynne
włoskie sosy - jak je przyrządzić i z czym podawać?
2-3 łyżki
wody z gotowania
makaronu). Ewentualnie doprawić
solą. Podawać od razu, posypane świeżo zmielonym
pieprzem oraz (opcjonalnie) posiekaną
natką pietruszki i
startym serem pecorino. Pesto Alla Genovese - grasz w zielone? Klasyczne zielone pesto wywodzi się z Genui, stolicy regionu LiguriiPo prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut
lubisz poeksperymentować, dodaj do pesto trochę pecorino - ten
owczy ser o wyrazistym smaku i zapachu odmieni dobrze znane pesto. Zielone pesto 5 pęczków
bazylii 1 ząbek
czosnku 20 g
orzeszków pinii 25 g tartego - nie za
ostrego sera pecorino 25 g tartego
parmezanu 2-3 łyżki
oliwy ekstra virginPo co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? [12 produktów]
poeksperymentować, dodaj do pesto trochę pecorino - ten
owczy ser o wyrazistym smaku i zapachu odmieni dobrze znane pesto. Jeśli wolisz klasyczny smak, zrezygnuj z tego dodatku. Zielone pesto 5 pęczków
bazylii 1 ząbek
czosnku 20 g
orzeszków pinii 25 g tartego - nie za
ostrego sera pecorino 25 g tartegoWięcej o Zielone pesto