ßßß Cookit - przepis na Zielone pesto

Zielone pesto

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Zielone pesto
Autor [email protected]
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Zielone pesto - składniki:
250 g makaronu fettuccine
100 g rukoli
4 pełne łyżki pestek dyni
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki startego parmezanu
1/2 łyżeczki soli
6 ziarenek czarnego pieprzu
Zielone pesto - sposób przygotowania: 1. Odrywam twarde końce łodyżek rukoli. 2. Liście wrzucam do pojemnika i rozdrabniam blenderem z pestkami dyni, ząbkiem czosnku, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem - do konsystencji drobniutkich ziarenek.3. Makaron fettuccine (drobne i wąskie wstążki), bardzo delikatny i cieniutki, gotuję w osolonej wodzie aż będzie "al dente", co będzie trwało najwyżej parę minut (z dodatkiem łyżeczki oliwy). 4. Odcedzam makaron i mieszam go delikatnie z pesto. 5. Rozkładam na 4 talerze i polewam każdą porcję łyżką oliwy i posypuję parmezanem.6. Dekoruję paskami grilowanej piersi indyka, jeśli takową akurat posiadam.
Pesto
Pesto to zimny sos, który podaje się do makaronów - wywodzi się z Włoch. Zielone pesto w podstawowej wersji składa się ze zmiksowanych liści świeżej bazylii, orzeszków piniowych (inaczej: pinioli), oliwy z oliwek, czosnku i sera parmezan (lub pecorino). W innych wariantach: z natki pietruszki albo
Express obiadowy
zbrązowiały. Gdy wszystko będzie już upieczone wyłącz piekarnik, przełóż fasolkę do miski i dodaj trochę sosu sojowego. Wymieszaj i podawaj. Czas: około 20 minut Sałatka ziemniaczano - fasolowa 1/2 kg młodych ziemniaków (najlepiej bardzo małych, by można je użyć bez rozkrawania) 2 łyżki zielonego pesto 4
Kremowe zupy z charakterem
Prosty i pyszny sposób na modyfikację klasycznej "pomidorówki" to podanie jej z podsmażonym na złoto kalafiorem. Zamiast niego możesz także użyć brokułu, odrobiny smakowego serka czy zielonego pesto . Krem pomidorowy z kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna) oliwa posiekana
Pięć razy pasta - ekspresowe makarony
i pietruszką. Od razu podawaj. Zeal Tarka do sera H28 OXO GOOD GRIPS 03393 FISKARS Praska do czosnku 1... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Czyli makaron "pióra" z klasycznym, zielonym pesto na bazie świeżej
Cztery składniki i makaron - to proste i smaczne!
200 g makaronu spaghetti 6 łyżek zielonego pesto ser do posypania potrawy (np. starty parmezan) listki bazylii do dekoracji Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Dodajemy pesto i mieszamy. Podajemy posypane serem i udekorowane świeżą bazylią. Spaghetti i
Słynne włoskie sosy - jak je przyrządzić i z czym podawać?
2-3 łyżki wody z gotowania makaronu). Ewentualnie doprawić solą. Podawać od razu, posypane świeżo zmielonym pieprzem oraz (opcjonalnie) posiekaną natką pietruszki i startym serem pecorino. Pesto Alla Genovese - grasz w zielone? Klasyczne zielone pesto wywodzi się z Genui, stolicy regionu Ligurii
Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut
lubisz poeksperymentować, dodaj do pesto trochę pecorino - ten owczy ser o wyrazistym smaku i zapachu odmieni dobrze znane pesto. Zielone pesto 5 pęczków bazylii 1 ząbek czosnku 20 g orzeszków pinii 25 g tartego - nie za ostrego sera pecorino 25 g tartego parmezanu 2-3 łyżki oliwy ekstra virgin
Po co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? [12 produktów]
poeksperymentować, dodaj do pesto trochę pecorino - ten owczy ser o wyrazistym smaku i zapachu odmieni dobrze znane pesto. Jeśli wolisz klasyczny smak, zrezygnuj z tego dodatku. Zielone pesto 5 pęczków bazylii 1 ząbek czosnku 20 g orzeszków pinii 25 g tartego - nie za ostrego sera pecorino 25 g tartego
Więcej o Zielone pesto
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-7758961/zielone pesto/p