Tradycyjne włoskie pesto przyrządza się z bazylii.Proponuję pesto z innego zielonego warzywa - brokuł.Jest zdrowe, zielone i naprawdę smaczne.Składniki:różyczki brokułoliwa z oliwekmakaron np.świderki Lubelligarść pestek dyniparmezan2-3 ząbki czosnkusól,świeżo zmielony czarny pieprzBrokuły umyłam i pokroiłam na mniejsze części.Podgotowałam je w osolonej wodzie przez około 5 minut.Powinny być tylko lekko ugotowane.Gdy ostygły, wlałam do brokułoliwę z oliwek i przez chwilę miksowałam.Uprażyłam pestki dyni, dodając odrobinę oliwy.Zamiast pestek dyni możecie użyć orzechy bądź pestki słonecznika.Wsypałam je do brokułi zmiksowałam.Podsmażyłam przez chwilkę starte ząbki czosnku.Dodałam do czosnku zmiksowane brokuły.Podsmażyłam wszystko i przyprawiłam.Możecie dolać oliwy z oliwek,gdy pesto będzie za gęste.Ugotowałam makaron i wymieszałam go z sosem.Posypałam startym parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.Smacznego!