Wykonanie
Makaron z
brokułami,
anchois,
chili i
parmezanem- 2 małe
brokuły (ok. 500g)- kilka filecików
anchois- 1/2 łyżeczki
chili w płatkach- 1 duży ząbek
czosnku- 1 łyżka
oliwy- 1 łyżeczka suszonego
tymianku- ew.
sól,
pieprz- 150g
makaronu casarecce-
parmezan (skórka i starty)Odkroić różyczki
brokułów i odłożyć.W malakserze zmiksować na pastę pokrojone na kawałkiłodygi
brokułów,
anchois wraz z
oliwą,
chili i
czosnek.Wlać
oliwę na rozgrzaną patelnię, dodać pastę
brokułową i
tymianek, skórkę
parmezanu oraz trochę
wody.Wymieszać i zmniejszyć ogień.W międzyczasie ugotować
makaron w dużej ilości
wody,ok. 7 minut przed końcem dodając różyczki
brokułów.Zachowując część
wody z gotowania, odcedzić
makaron z
brokułami i przełożyć na patelnię z pastą.Wyjąć skórkę
parmezanu, dodać trochę startegooraz kilka łyżek zachowanej
wody.Wymieszać starannie i ew. doprawić.Na talerzu posypać resztą startego
parmezanu.Przepis z książki "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera, troszkę zmodyfikowany:pominęłam
kapary, a świeży
tymianek i
chili zastąpiłam suszonymi.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal