Wykonanie
Powoli kończy się zima, z utęsknieniem czekamy na wiosenne promienie słońca . Równolegle z ciepłem brakuje nam odrobiny świeżości i kolorów w naszych posiłkach. Oczywiście w sklepach można już kupić "świeże" nowalijki ,
sałatę,
pomidory bez smaku itp....ale przecież nie o to chodzi. Uwielbiam zieleń na talerzu i staram się zawsze odrobinę tego koloru wprowadzić do każdego posiłku. Największe możliwości
daje mi jednak zastosowanie w kuchni typowychzielonych , jadalnych liści .Mam na myśli np.
szpinak, liście
buraka /bietola/ ,
cykorię i liście
brokułów.......którym dzisiaj poświęcam ten post. Warzywa tego /jak i wiele innych/ niestety w naszym
kraju nie spotkamy. Tak więc
póki mam możliwość zajadam się "trawą" nawet zimą.A jest to możliwe np. we Włoszech , gdzie
brokułowe liście /cime di rapa, broccoleti/ to zimowe warzywo, z którego przygotowuje się wiele ciekawych przysmaków: d odatek do drugiego dania, do
makaronu , składnik zapiekanek , samodzielne danie .Używa się zarówno liści jak i "zielonych kwiatów" /brokułów/.
A co począć jeśli ktoś cię obdaruje całą reklamówką tego wspaniałego "zielska'? Oczywiście nie ma problemu......trochę niejadalnych części odpada i roślina
kurczy się w czasie obróbki termicznej.Jak wspomniałam warzywo to można przygotować na wiele sposobów, a więc jako pierwsze danie powstało moje ulubione: orecchiette con le cime di rapa/ czyli tzw.
makaronowe uszka z brokułami/.Powstały również dwa inne : tradycyjne risotto / TUTAJ / i potrawka z
fasolą / TUTAJ / .Warzywo wygląda tak:
Cime di rapa to zimowa roślina o ciemno- zielonym kolorze złożona z liści z domieszką
brokułów- to taka krótka definicja zupełnie nieznanego w naszym
kraju warzywa , które można spotkać we Włoszech. Pochodzi z tej samej rodziny ,co
brokuły i
kalafior, a uprawiana jest na południu
kraju.
Składniki:/4 porcje/500 g liści
brokułowych-cime di rapa /po oczyszczeniu/400 g
makaronu orecchiette1/2
cebuli /można pominąć -brak w oryginale/2-3 fileciki
anchois2 ząbki
czosnkukawałeczek świeżej
papryczki chilli4 łyżki
oliwy z oliweksól do smakudodatkowo:
parmezan lub
bułka tarta do posypaniaWykonanie: