Wykonanie
Kilka dni temu przygotowałam pyszny
makaron z cime di rapa(brassica rapa sylvestris), jedno z najbardziej znanych dań apulijskiej kuchni.Uwielbiam dania z udziałem zielonych roślin.To warzywo, odkryłam dopiero tu, we Włoszech bo w warzywniakach
polskich raczej nie występowało...i raczej ciężko go w Polsce znaleźć.No tak, zapytacie po co ja Wam
daje przepis na
makaron z cime di rapa jak w Polsce go nie ma?Bo jest pyszne, bo może jak będziecie we Włoszech spróbujecie, bo to zawsze fajnie próbować rzeczy nowe ! A po drugie możecie zastąpić
brokułem i też dobrze będzie smakować.W słowniku mi tłumaczy, że cime di rapa to
rzepa.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:200 gr świeżego
makaronu orecchiette3 fileciki
anchois3 łyżki
oliwy e.v2 ząbki
czosnkusólPrzygotowanie:Gotujemy osoloną
wodę. Cime di rapa myjemy, oddzielamy liście od łodygi i część
brokulo podobna, łodygi wyrzucamy.
Wrzucamy do osolonej
wody i gotujemy oko ł o 15 min.
Musimy zobaczyć ile czasu nam trzeba na gotowanie
makaronu, m ó j potrzebował 6 minut, więc po 9 minutach do tej samej
wody co się gotują cime di rapa wrzucamy
makaron i gotujemy razem.
W międzyczasie na patelni podsmażamy ząbek
czosnku, dodajemy odsączone z
oleju anchois, dolewamy szklankę
wody.
Dusimy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Ugotowany
makaron i cime di rapa odcedzamy i mieszamy z sosem, podgrzewamy razem.
Podajemy natychmiast uprzednio polewając
oliwą z oliwek.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)