ßßß Cookit - przepis na Orecchiette z cime di rapa

Orecchiette z cime di rapa

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu przygotowałam pyszny makaron z cime di rapa(brassica rapa sylvestris), jedno z najbardziej znanych dań apulijskiej kuchni.
Uwielbiam dania z udziałem zielonych roślin.
To warzywo, odkryłam dopiero tu, we Włoszech bo w warzywniakach polskich raczej nie występowało...i raczej ciężko go w Polsce znaleźć.
No tak, zapytacie po co ja Wam daje przepis na makaron z cime di rapa jak w Polsce go nie ma?
Bo jest pyszne, bo może jak będziecie we Włoszech spróbujecie, bo to zawsze fajnie próbować rzeczy nowe ! A po drugie możecie zastąpić brokułem i też dobrze będzie smakować.
W słowniku mi tłumaczy, że cime di rapa to rzepa.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:
200 gr świeżego makaronu orecchiette
3 fileciki anchois
3 łyżki oliwy e.v
2 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie:
Gotujemy osoloną wodę. Cime di rapa myjemy, oddzielamy liście od łodygi i część brokulo podobna, łodygi wyrzucamy.
Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy oko ł o 15 min.
Musimy zobaczyć ile czasu nam trzeba na gotowanie makaronu, m ó j potrzebował 6 minut, więc po 9 minutach do tej samej wody co się gotują cime di rapa wrzucamy makaron i gotujemy razem.
W międzyczasie na patelni podsmażamy ząbek czosnku, dodajemy odsączone z oleju anchois, dolewamy szklankę wody.
Dusimy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Ugotowany makaron i cime di rapa odcedzamy i mieszamy z sosem, podgrzewamy razem.
Podajemy natychmiast uprzednio polewając oliwą z oliwek.
Smacznego !
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/03/orecchiette-z-cime-di-rapa.html