Wykonanie
Składniki na dwie porcje80 g suchego
makaronu gryczanego (1/3 paczki 250-gramowej)40 dkg ugotowanych różyczek
brokuła3 miękkie
pomidory bez skórki1 ząbek
czosnku2 fileciki
anchois (ja użyłam z pikantnej
oliwy ze słoiczka)garść świeżych liści
bazylii2 łyżki
oliwy z oliwek1/4 łyżeczki
soli1/8 łyżeczki
pieprzu białegoPrzygotowanie
Brokuły gotować na parze 15 minut.
Pomidory rozmiażdżyć w rondelku, dodać posiekaną
bazylię,
sól,
pieprz i dusić. Nastawić
wodę na
makaron. Gdy
brokuły się zrobią rozgrzać
oliwę na patelni. Wycisnąć
czosnek, dodać filety
anchois i rozmiażdżyć. Chwilkę podsmażać a następnie dodać
brokuły i tak podsmażać na niewielkim ogniu.
Makaron ugotować "al dente" a następnie dodać do
brokułów i przesmażyć przez kilka minut. GOTOWE!
Pyszne i zdrowe! Podajemy polane
sosem pomidorowym. Palce lizać aż żal że mogłam zjeść tylko jedną porcję!
Przepis pochodzi z książki Pizza&Pasta D.G.C.Queriniego.a także bierze udział w konkursie Pasta Inspirando:SMACZNEGO SIOSTRY!