ßßß Cookit - przepis na Light Spaghetti ai Broccoletti

Light Spaghetti ai Broccoletti

nazwa

Wykonanie

Składniki na dwie porcje
80 g suchego makaronu gryczanego (1/3 paczki 250-gramowej)
40 dkg ugotowanych różyczek brokuła
3 miękkie pomidory bez skórki
1 ząbek czosnku
2 fileciki anchois (ja użyłam z pikantnej oliwy ze słoiczka)
garść świeżych liści bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu białego
Przygotowanie
Brokuły gotować na parze 15 minut. Pomidory rozmiażdżyć w rondelku, dodać posiekaną bazylię, sól, pieprz i dusić. Nastawić wodę na makaron. Gdy brokuły się zrobią rozgrzać oliwę na patelni. Wycisnąć czosnek, dodać filety anchois i rozmiażdżyć. Chwilkę podsmażać a następnie dodać brokuły i tak podsmażać na niewielkim ogniu. Makaron ugotować "al dente" a następnie dodać do brokułów i przesmażyć przez kilka minut. GOTOWE!
Pyszne i zdrowe! Podajemy polane sosem pomidorowym. Palce lizać aż żal że mogłam zjeść tylko jedną porcję!
Przepis pochodzi z książki Pizza&Pasta D.G.C.Queriniego.
a także bierze udział w konkursie Pasta Inspirando:
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/10/light-spaghetti-ai-broccoletti.html