Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu "Życie smakiem się toczy" którego właścicielka Ewa pozwoliła mi zamieścić przepis na moim blogu..Pesto ma niesamowity aromat, amatorzy
rukoli mogą być zachwyceni tym wynalazkiem.Mnie smakuje na kanapce i z
makaronem. PolecamJako że
rukoli mam w ogrodzie bardzo dużo ja zrobiłam aż 4 porcje .100 g świeżej
rukoli2 łyżki
nasion słonecznika4 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkusól2-3 łyżki świeżo startego
parmezanuRukolę umyć i osuszyć. Włożyć do pojemnika blendera, dodać
czosnek,
nasiona słonecznika i
oliwęWszystkie składniki (oprócz
sera) z miksować na gładką masę.Na koniec dodać
starty ser, wymieszać i przełożyć do słoiczków. N a wierzchu zalać odrobiną
oliwy.Przechowywać w lodówce do 2 tygps. gdzieś czytałam ze pesto można zamrażać.Sprawdzę to i dodam notkę później.