ßßß Cookit - przepis na Pyszne pesto z rukoli

Pyszne pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Przeglądając sobie różne blogi, trafiłam na przepis na pesto. Już od bardzo dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia samodzielnie tego smacznego dodatku dosłownie DO WSZYSTKIEGO, ale to to, to tamto i tak dni uciekają. Ewa w swoim wpisie o pesto z rukoli zadała TO decydujące pytanie: „dlaczego kupujemy pesto, skoro tak łatwo je zrobić?” I tu nie wytrzymałam. Dosłownie złość mnie ogarnęła na samą siebie i od razu przeszłam do czynu. Z mojego doświadczenia wynika, że najgorszy jest ten pierwszy raz. Chodzimy koło zaplanowanego przepisu, myślimy, zastanawiamy się i wątpimy. Kiedy jednak pierwszy raz uda nam się z powodzeniem zrobić samodzielnie coś, co od zawsze kupowaliśmy, znika ta niewidzialna granica i nowy produkt na zawsze gości w naszej kuchni w naszym własnym wykonaniu. Przemysł spożywczy w jakiś zaczarowany sposób wmówił nam, że się nie da, ale nie dajmy się zmylić. Krótki rzut oka na skład i prawie wszystko da się zrobić samemu. A pesto to po prostu pestka, spróbujcie!
Pesto z rukoli smakuje bardzo intensywnie, jeżeli nie lubicie rukoli, możecie zrobić pesto z innych ziół, na przykład z bazylii. Pesto to świetny dodatek do jajek, więc dodaję do naszego zbioru przepisów wielkanocnych .
Pesto z rukoli
duży pęczek rukoli (100 g), można użyć inne zioła, na przykład bazylię
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków pinii (lub nasion słonecznika)
2 łyżki startego parmezanu (pominęłam)
sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem i gotowe.
Można przechowywać kilka dni w lodówce. Jeżeli umieścimy w małym słoiczku, powierzchnię zalejemy odrobiną oliwy i zamkniemy dekielek, pesto zachowa dłużej świeżość. Przed każdym podaniem wymieszać zawartość i jeżeli coś jeszcze zostanie na przechowanie, ponownie zalać oliwą i zamknąć.
P.S. Właśnie dowiedziałam się, że oliwa z oliwek może zrobić się gorzka, kiedy ją miksujemy, dlatego zaleca się częściowe użycie innej oliwy do zmiksowania ziół, na przykład z pestek winogron i potem dolanie oliwy z oliwek do smaku.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/03/pyszne-pesto-z-rukoli.html