ßßß Cookit - przepis na Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

nazwa

Wykonanie

Klasyka włoskiej kuchni. Smak nie do podrobienia - idealny dodatek do makaronów, bruschetty, tostów, kanapek, jako marynata do mięs i ryb. Ja czasami wyjadam je łyżeczką, chociaż potęga aromatu powala kubki smakowe.
Niestety nie jest to zabawa tania. Wyprodukowanie słoiczka 350 g kosztuje ok. 30-35 zł (koszty zmniejszają się, jeśli sami hodujemy bazylię), niemniej starcza on na baaardzo długo, gdyż zazwyczaj jedna łyżeczka bądź łyżka jako dodatek to aż nadto, by aromat pesto zdominował smak potrawy, którą przyrządzamy. Poza tym smak domowego pesto różni się znacząco od tego kupnego. Nie muszę chyba dodawać, że na korzyść? :-)
Co będzie potrzebne?
(na słoiczek 350 g)
100 g liści bazylii (dwa klasyczne krzaczki lub jeden w rozmiarze XXL)
90 g orzeszków pinii (najdroższy składnik, ilość można zredukować do 50 g bez znaczącej utraty jakości)
50 g parmezanu (grubo startego)
2 ząbki czosnku (niedbale pokrojone)
150 ml oliwy z oliwek extra vergine (z pierwszego tłoczenia na zimno)
sól
czarny pieprz (świeżo zmielony)
+ blender lub malakser, słoik o pojemności 350 ml
Jak to zrobić?
Orzeszki piniowe rumienimy lekko na suchej patelni, tak by wyzwoliły swój aromat.
Razem z czosnkiem umieszczamy je w misie blendera albo malaksera i rozdrabniamy aż do uzyskania gruboziarnistej pasty.
Do tak powstałej pasty dodajemy połowę oliwy oraz ser i dalej rozdrabniamy. Wrzucamy liście bazylii (można na raty) i kontynuujemy miksowanie.
Stopniowo dolewamy pozostałą oliwę, cały czas miksując. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
P.S.: Pesto można podzielić na kilka porcji i zamrażać, każdą porcję wyjmując na kilka godzin przed użyciem. W zamrażarce można je trzymać nawet przez pół roku.
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/06/pesto-bazyliowe.html