ßßß Cookit - przepis na Domowe pesto z rukoli i parmezanu

Domowe pesto z rukoli i parmezanu

nazwa

Wykonanie

Pesto jest banalnie proste do wykonania w krótkim czasie. Nie wymaga żadnego
gotowania. To pesto z rukoli jest delikatne a jednocześnie wyraziste w smaku, dzięki obecności parmezanu. Służy jako sos do makaronów ale idealnie smakuje również ze świeżym pieczywem. Jedna łyżka dodana do zupy jarzynowej wzbogaci jej smak a odrobina w sałatce nada jej niepowtarzalnego aromatu. Dodając do makaronu dobrze jest rozprowadzić odrobiną gorącej wody, w której gotował się makaron. Pesto przechowujemy w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach w lodówce.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 10 min.
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
100 g rukoli
50 g startego parmezanu
50 g orzechów nerkowca
1 obrany ząbek czosnku
200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
szczypta soli
Sposób wykonania:
rukolę płuczemy, zbyt długie łodyżki usuwamy ponieważ mogą być gorzkie a następnie dokładnie osuszamy,
suche listki wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i kilka sekund miksujemy.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/01/Domowe-pesto-z-rukoli-i-parmezanu.html