Wykonanie
Pesto jest banalnie proste do wykonania w krótkim czasie. Nie wymaga żadnegogotowania. To pesto z
rukoli jest delikatne a jednocześnie wyraziste w smaku, dzięki obecności
parmezanu. Służy jako sos do
makaronów ale idealnie smakuje również ze świeżym
pieczywem. Jedna łyżka dodana do zupy jarzynowej wzbogaci jej smak a odrobina w
sałatce nada jej niepowtarzalnego aromatu. Dodając do
makaronu dobrze jest rozprowadzić odrobiną gorącej
wody, w której gotował się
makaron. Pesto przechowujemy w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach w lodówce.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 10 min.Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:100 g
rukoli50 g startego
parmezanu50 g
orzechów nerkowca1 obrany ząbek
czosnku200 ml
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniaszczypta
soliSposób wykonania:
rukolę płuczemy, zbyt długie łodyżki usuwamy ponieważ mogą być gorzkie a następnie dokładnie osuszamy,suche listki wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i kilka sekund miksujemy.