Wykonanie
Pesto z
rukoli ma piękny intensywnie zielony kolor. Ma mocny zdecydowany smak, lekko
orzechowy i ciut gorzki.Ale wystarczy dodać odrobinę kremowego
serka, by delikatnie go złagodzić.Podobnie jak pesto z
bazylii również doskonale sprawdza się jako dodatek do
makaronów.Dzięki temu możemy przygotować szybkie, aromatyczne danie
makaronowe.
Składniki:/dla 4 osób/320 g
makaronu świderki/fusilli/50-80 g
rukoli50 g orzeszków piniowych/użyłam migdały/1 ząbek
czosnku50 g
startego sera parmezan1/2 szklanki
oliwy z oliwek ekstravergineWykonanie:Pesto:
rukolę umyć,osuszyć odciąć końcówki. W melakserze zmiksować razem orzeszki/migdały/3-4 łyżki
oliwy z oliwek i
czosnek. Następnie dodać
rukolę i miksując dodać resztę
oliwy do uzyskania kremowej konsystencji. Na samym końcu dodać
ser. Można przygotować większą ilość pesto, przełożyć do małych pojemniczków ,zamrozić i wykorzystać kiedy tylko mamy ochotę .Pesto odstawić do schłodzenia. Aby zachować soczystą zieleń sosu należy miksować go krótko, w schłodzonym pojemniku.
Makaron ugotować w/g zaleceń producenta, przecedzić i połączyć z zimnym pesto/ilość wg uznania i naszego gustu/ Sos można rozrzedzić odrobiną
wody z gotującego się
makaronu lub połączyć z ulubionym kremowym
serkiem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.