Wykonanie
Makaron pappardelle z boczniakami,
szpinakiem,
rukolą i
czosnkiemDziś po bardzo zabieganym i szalonym dniu wróciłam do domu i ostanie na co miałam ochotę to ślęczenie przy garach. Otworzyłam lodówkę i uśmiechnęły się do mnie świeżutkie boczniaki, które wczoraj udało mi się zakupić. A że zawsze mam w lodówce świeży
makaron, który gotuje się zaledwie 3 minuty, reszta ułożyła się sama. Świeże,
młode listki
szpinaku,
rukola,
czosnek,
oliwa z oliwek i
ser grana padano. Bardzo udana, mięsista i aromatyczna kompozycja. Całość przygotujesz w 5 do 10 minut, a efekt jest niezwykle smakowity. Uwielbiam takie dania!
Dla 2 osób przygotuj:1 opakowanie świeżego
makaronu pappardelle2 duże garści świeżych boczniaków2 garści
rukoli2 garści świeżych liści młodego
szpinaku1 duży ząbek
czosnku5 dużych łyżek
oliwy z oliwek1 garść świeżo
startego sera grana padanosól,
pieprzZagotuj w czajniku
wodę na
makaron. Rozgrzej patelnię z
oliwą z oliwek, połóż na niej wszystkie boczniaki, dopraw szczyptą
soli i świeżo mielonego
pieprzu. Obsmaż
grzyby na złoto. Wrzątek przelej do garnka, dodaj
sól i
makaron, ugotuj
makaron al dente. Gdy
grzyby zaczną się złocić dodaj
szpinak,
rukolę i
czosnek. Dopraw całość szczyptą
soli i
pieprzu. Całość wymieszaj.
Ugotowany
makaron dodaj do
grzybów i
zieleniny, wymieszaj. nałóż na talerze i oprósz
serem grana padano. Smacznego!