Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)4 filety z
łososia1 łyżeczka
soku z cytrynysólpieprz1
pomarańcza15 dag gęstej
śmietany tortowej1 łyżeczka
sosu rybnego lub
sosu sojowego2 łyżeczki ziaren
zielonego pieprz u1 łyżka
soku pomarańczowego1 łyżeczka otartej
skórki pomarańczowej1 łyżka
koperku50 dag
ziemniaków2-3 łyżki
masłaŁosoś w sosie
pomarańczowym - sposób przygotowania:
Łososia skrop sokiem cytrynowym, oprósz
solą i
pieprzem.
Pomarańczę sparz i osusz, połowę cieniutko obierz, a skórkę pokrój w paseczki.
Potem obierz
pomarańczę do końca i powycinaj ?fileciki?. Ułóż je w natłuszczonej formie, na pomarańczach umieść
ryby. Utrzyj mikserem
śmietanę z
sosem rybnym rozprowadzonym łyżką gorącej
wody,
sokiem i skórką z
pomarańczy. Wymieszaj z
zielonym pieprzem. Sosem polej
ryby, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C (na środkowym poziomie piekarnika). Przed podaniem udekoruj paseczkami
skórki pomarańczowej.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, wrzuć na patelnię z rozgrzanym
masłem, wsyp
koperek. Duś przez chwilkę, mieszając, aby
ziemniaki pokryły się
koperkiem. Podawaj do ryb.Apetyczny
łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym
stolePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu