ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)4 filety z łososia1 łyżeczka soku z cytrynysólpieprz1 pomarańcza15 dag gęstej śmietany tortowej1 łyżeczka sosu rybnego lub sosu sojowego2 łyżeczki ziaren zielonego pieprz u1 łyżka soku pomarańczowego1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżka koperku50 dag ziemniaków2-3 łyżki masłaŁosoś w sosie pomarańczowym - sposób przygotowania: Łososia skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem. Pomarańczę sparz i osusz, połowę cieniutko obierz, a skórkę pokrój w paseczki. Potem obierz pomarańczę do końca i powycinaj ?fileciki?. Ułóż je w natłuszczonej formie, na pomarańczach umieść ryby. Utrzyj mikserem śmietanę z sosem rybnym rozprowadzonym łyżką gorącej wody, sokiem i skórką z pomarańczy. Wymieszaj z zielonym pieprzem. Sosem polej ryby, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C (na środkowym poziomie piekarnika). Przed podaniem udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, wsyp koperek. Duś przez chwilkę, mieszając, aby ziemniaki pokryły się koperkiem. Podawaj do ryb.Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stolePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu