ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/3 szklanki wytrawnego białego wina1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego2.5 łyżki sosu sojowegofilet z łososiaczerwona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona w paskiczerwona cebula pokrojona w piórka2.5 łyżki posiekanej kolendry2 łyżeczki startego imbiru2 łyżeczki skórki pomarańczowejłyżeczka olej +sezamowy"> olej u sezamowego1/2 łyżeczki solipieprzolejłyżka uprażonych ziaren sezamu3 pomarańczeŁosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym - sposób przygotowania: Mieszamy 3 pierwsze składniki, wlewamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy umyty i osuszony filet łososia skórą do góry, przykrywamy folią i wstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Wyjmujemy na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania potrawy. Paski papryki mieszamy z cebulą, imbirem, skórką pomarańczową, olejem i przyprawami. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Dorzucamy do pozostałych składników. Blachę wykładamy folią aluminiową posmarowaną olejem. Kładziemy na niej rybę skórka do dołu, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut. Upieczoną rybę układamy na półmisku, obkładamy zamarynowanymi cząstkami pomarańczy i papryki. Posypujemy sezamem.Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stolePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu