Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor maxi55maxi
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)
Łosoś pieczony na desce cedrowej w glazurze
imbirowo-sojowej - składniki:900g fileta z
łososiaw całości lub w 4 porcjachSos
imbirowo-
sojowy:10 ml (2 łyżeczki) świeżo roztartego
imbiru30 ml (2 łyżeczki)
brązowego cukruświeżo mielony
pieprz i
sól15 ml (1 łyżeczka)
soku z cytryny30 ml (2 łyżeczki)
oleju roślinnego30 ml (2 łyżeczki)
sosu sojowego45 ml (3 łyżeczki) chardonnaybourbon lub
whiskeyŁosoś pieczony na desce cedrowej w glazurze
imbirowo-sojowej - sposób przygotowania: Oprócz
łososia i
soku z cytryny, wszystkie składniki wymieszaj w średniej misce. Odstaw na bok. Usuń wszystkie ości z
łososia. Posmaruj
łososia przygotowanym sosem
imbirowo-
sojowym. Dopraw
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Pozostały sos odstaw. Odstaw
rybę na bok i poczekaj, aż grill rozgrzeje się do temp. około 200°C. Połóż deskę na grillu i zamknij pokrywę. Poczekaj, aż deska się rozgrzeje i zacznie się lekko dymić. Kiedy deska będzie już gotowa, ostrożnie podnieś pokrywę, ułóż
łososia na desce i zamknij pokrywę. Piecz / wędź
rybę przez około 8-10 minut lub aż do momentu, gdy będzie gotowa. By zagęścić odstawiony uprzednio sos, przelej go do mniejszego rondla i delikatnie gotuj na wolnym ogniu do wyparowania połowy cieczy. Zdejmij potrawę z grilla i dodaj
sok z cytryny. Tuż przed podaniem posmaruj lub
skrop potrawę
sosem sojowym.Apetyczny
łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym
stolePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu