Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)75 dag świeżych niesolonych oczyszczonych
śledzi3/4 szklanki
śmietany 22-proc.2 łyżki
keczupu3 łyżki startego
chrzanu1.5 łyżki
masła1 łyżka
soku z cytrynysólŚledzie po skandynawsku - sposób przygotowania:
Śledzie umyj, wykrój filety,
skrop od środka
sokiem z cytryny i
posól. Końce filetów załóż do środka.
Śledzie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką
masła. Polej
śmietaną wymieszaną z
keczupem i
chrzanem,
skrop pozostałym roztopionym
masłem. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C. Podawaj z
ziemniakami z
wody i
zieloną sałatą.Świąteczne ucztowanie
pepparkakor, a wszystko popija się grzanym
winem (gloegg). Pierniczki Szwedzkie
śledzie Pasztet skandynawski
Indyk na Wyspach Anglicy rozpoczną ucztę tradycyjnie
pieczonym indykiem, któremu na wystawnym półmisku towarzyszyć będą zapiekane warzywa. Całość polewa się sosem gravy - ciemną i gęstą mieszaniną
Śledzimy śledzia - 10 przepisów
majonezu. Dookoła
jajek ułóż
śledzie, a obok w miseczkach podaj
cebulkę, pokrojone
ogórki i osączony
groszek. Zobacz też przepis na:
Śledzie po portugalsku Źródło: Nowa Kuchnia Polska
ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU 75 dag świeżych niesolonych oczyszczonych
śledzi 3/4 szklanki
śmietany 22-proc. 2 łyżkiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu