ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sosie pomarańczowym

Łosoś w sosie pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
4 filety z łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
1 pomarańcza
15 dag gęstej śmietany tortowej
1 łyżeczka sosu rybnego lub sosu sojowego
2 łyżeczki ziaren zielonego pieprz u
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżka koperku
50 dag ziemniaków
2-3 łyżki masła
Łosoś w sosie pomarańczowym - sposób przygotowania: Łososia skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem. Pomarańczę sparz i osusz, połowę cieniutko obierz, a skórkę pokrój w paseczki. Potem obierz pomarańczę do końca i powycinaj ?fileciki?. Ułóż je w natłuszczonej formie, na pomarańczach umieść ryby. Utrzyj mikserem śmietanę z sosem rybnym rozprowadzonym łyżką gorącej wody, sokiem i skórką z pomarańczy. Wymieszaj z zielonym pieprzem. Sosem polej ryby, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C (na środkowym poziomie piekarnika). Przed podaniem udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, wsyp koperek. Duś przez chwilkę, mieszając, aby ziemniaki pokryły się koperkiem. Podawaj do ryb.
Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/67541919/losos w sosie pomaranczowym/p