Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)8
arkuszy papieru ryżowego15 obranych
krewetek1
por (biała część)garść
kiełków soipo 1 pęczku
szczypiorku i
kolendryszczypta
kminkusólpieprz2 łyżeczki
sosu sojowegoSos:1 duży
pomidor1 ostra czerwona papryczka2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu balsamicznegosólRyżowe sakiewki z
krewetkami - sposób przygotowania:
Kiełki sojowe wrzuć do wrzątku na minutę i odcedź. Dodaj
krewetki pokrojone na grube kawałki, drobno posiekanego
pora,
sos sojowy i posiekaną
kolendrę.
Posól, popieprz, wymieszaj.
Szczypiorek wrzuć na 10 sekund do wrzątku, osącz.
Arkusze papieru ryżowego ułóż pomiędzy 2 wilgotnymi ściereczkami, żeby zmiękły. Ułóż na środku każdego arkusza trochę farszu, podnieś boki i zwiąż
szczypiorkiem jak wstążeczką, formując sakiewkę. Ułóż sakiewki w koszyczku do gotowania na parze i posyp
kminkiem. Gotuj pod przykryciem przez 8 minut. Przygotuj sos: posiekaj
pomidora i oczyszczoną
paprykę, wymieszaj, przypraw
oliwą,
octem i
solą. Podawaj w sosjerce.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu