ßßß Cookit - przepis na Ryżowe sakiewki z krewetkami

Ryżowe sakiewki z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (11 głosów)
8 arkuszy papieru ryżowego
15 obranych krewetek
1 por (biała część)
garść kiełków soi
po 1 pęczku szczypiorku i kolendry
szczypta kminku
sól
pieprz
2 łyżeczki sosu sojowego
Sos:
1 duży pomidor
1 ostra czerwona papryczka
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól
Ryżowe sakiewki z krewetkami - sposób przygotowania: Kiełki sojowe wrzuć do wrzątku na minutę i odcedź. Dodaj krewetki pokrojone na grube kawałki, drobno posiekanego pora, sos sojowy i posiekaną kolendrę. Posól, popieprz, wymieszaj. Szczypiorek wrzuć na 10 sekund do wrzątku, osącz. Arkusze papieru ryżowego ułóż pomiędzy 2 wilgotnymi ściereczkami, żeby zmiękły. Ułóż na środku każdego arkusza trochę farszu, podnieś boki i zwiąż szczypiorkiem jak wstążeczką, formując sakiewkę. Ułóż sakiewki w koszyczku do gotowania na parze i posyp kminkiem. Gotuj pod przykryciem przez 8 minut. Przygotuj sos: posiekaj pomidora i oczyszczoną paprykę, wymieszaj, przypraw oliwą, octem i solą. Podawaj w sosjerce.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/65634177/ryzowe sakiewki z krewetkami/p