ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (12 głosów)szaszłyki z kurczaka w jogurcie na warzywach - składniki:500 g piersi z kurczaka1 mała cukiniakilka pomidorków koktajlowych100 g jogurtu greckiegoświeże listki bazyliiszczypiorek1 łyżeczka sosu sojowego1 łyżeczka miodusok z 1/2 limonkiziarna kolendrykmin rzymskioliwa z oliweksólpieprzpapryka słodka i ostracurryimbirszaszłyki z kurczaka w jogurcie na warzywach - sposób przygotowania: piersi z kurczaka pokroić w dość cienkie długie paski, kolendrę i kmin uprażyć na suchej patelni, a następnie zmiażdżyć,jogurt wymieszać z miodem, sosem sojowym, sokiem z limonki, kolendrą, kminem, solą, pieprzem, papryką, imbirem i curry,powstałą marynatą zalać mięso, wymieszać, odłożyć do lodówki na 30 min,cukinię pokroić w cienkie plasterki obieraczką do warzyw,przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą,chwilę piec na grillu z obu stron,ułożyć cukinię na talerzach,pomidorki przekroić na pół, ułożyć na cukinii,posypać listkami bazylii, posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem,mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków tworząc harmonijkę,piec na grillu ze wszystkich stron , podawać na warzywach,Jak zrobić szaszłyki wegetariańskiePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu